Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine, Objavio: I. P. ]

17. 06. 2017. 07:44 >> 07:17
8

VRIJEDNI CRNOGORCI

Na brodu zarade i do 10.000€

Posao na kruzeru ili brodu primamljivo zvuči, a dva su razloga za to - daleke destinacije i dobra zarada.

 

Podgoričani Anđela Dabetić i Marko Krstović ispričali su Vikend novinama dio svoje priče, jer su još uvijek na kruzeru, tačnije do jeseni, a njihova poruka je da je kao i u svemu potrebno odricanje.

Agencija preko koje su njih dvoje aplicirali je iz Hrvatske – Employement power.

"U samom startu potrebno je proći nekoliko intervjua, a kada se sve to uredno završi onda se čeka posao na brodu za poziciju za koju ste aplicirali. Tako da sami proces odlaska u suštini zavisi od toga kada će vas pozvati, kada će se stvoriti radno mjesto", priča Anđela.

Što se njenog iskustva tiče, za pet mjeseci koliko je tamo, podijeljeno je.

"Prije samog odlaska svidjelo mi se to što se pruža prilika za posjetu mnogim gradovima, mada konkretno nama se okrenulo da skoro cijelo ljeto idemo od Njujorka do Bermude i nazad. Nažalost, ali nije svakome tako. Mislim da je najljepše onima koje zadesi da putuju Mediteranom, jer mnogo lijepih luka posjete", kaže Anđela.

Mana je to što su veliki dio vremena zatvoreni, i psihički predodređeni samo na posao, a i smjene su jako loše.

Mjesečna zarada joj je 2.000 dolara, a radi na poziciji pomoćnog servera, dok je Marko zaposlen na poziciji somelijera koji je dio bar departmana na Celebrity Cruise Lines.

"Rad u bar departmanu je najviše isplativ. Ima se vremena kad smo u nekoj luci da se izađe napolje. Radi se 10 do 12 sati dnevno bez slobodnog dana, tokom ugovora koji traje šest do osam mjeseci", ukratko navodi Marko.

Kako je pojasnio, zarada u bar departmanu (bar server i bar bartender) zavisi od prodaje pića.

"Fiksna plata ne postoji, tako da što se više pića usluži više će biti i para. Zarada se otprilike kreće od 1.500 do 2.500 dolara. Smatram da je ovo dobar način da se uštede pare i da se putuje", istakao je on.

Posve drugačija priča je biti na brodu, a za Vikend novine višegodišnje iskustvo ispričao je Bojan Čađenović, po činu prvi oficir palube.

"Ugovori na kompaniji gdje sam zapošljen su šest mjeseci (-1 mjesec/ +15 dana). Što se tiče odmora kod kuće oni se kreću od četiri do pet mjeseci", navodi Bojan.

Njegovo radno vrijeme, s obzirom na odgovornost i obaveze, kreće se u prosjeku oko 12 sati dnevno.

"Radi se dvokratno. Vremena za odmor ima dovoljno", kaže Bojan.

Za kraj navodi da je razlika u zaradama između niže posade i oficira drastična - između niže posade za nižu posadu ona se kreće od 1.000 dolara naviše, dok za oficirski kadar ide i do preko 10.000 eura.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније