Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine, Objavio: O.Z. ]

19. 06. 2017. 08:04 >> 08:45
9

ZBOG PESTICIDA

Vraćeno preko 40 tona voća i povrća

Sa graničnih prelaza u Crnoj Gori, od 7. juna do danas Uprava za bezbjednost hrane i fitosanitarne poslove spriječila je stavljanje na tržište 12 nebezbjednih pošiljki raznih vrsta hrane (povrće, voće, hrana za djecu, hrana za životinje, sokovi, začini), saopšteno je iz ovog resora.

Prema informacijama Dnevnih novina, vraćeno je više od 40 tona limuna, lubenica, breskvi i paprika u kojima je utvrđeno prisustvo mnogo većih količina pesticida od dozvoljenih.

Koncetracija pesticida u limunima bila je čak 16 puta veća od dozvoljene, u paprikama devet, a u lubenici duplo više.

Osim ovih namirnica, vraćena je i dječja hrana, sokovi i hrana za životinje. Države iz kojih su poslati kamioni sa proizvodima punim pesticida su obaviještene u skladu sa principima međunarodne trgovine.

Ovi primjeri pokazuju da je na graničnim prelazima maksimalno podignuta kontrola namirnica na što su u nedavnom razgovoru za DN i najavile direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković i pomoćnica direktorice Uprave za bezbjednost hrane Biljana Blečić.

“Ono za šta smo potpuno spremni jesu granični prelazi. Mi smo i prije nego su inspektori prešli kod nas, odredili da na pojedinim graničnim prelazima povećamo broj inspektora, što je važno zbog sezone i turista, ali i nesmetanog protoka roba koje mi kontrolišemo. Što se tiče ostalog dijela same turističke sezone tu nam treba još malo vremena da bismo bili potpuno spremni. U ovom trenutku radimo na ujednačavanju principa na koji način će inspektori da kontrolišu svu hranu. Sada imamo mogućnost da šaljemo naše mobilne timove koji će kontrolisati hranu na čitavom Primorju, zatim na Žabljaku, u Kolašinu, ali na način što će ići jedan dan jedan grad, drugi dan drugi grad po više inspektora. To je ono što nam trenutno naše mogućnosti, što se tiče broja ljudi koje imamo na raspolaganju u dijelu inspekcije, finansijskih sredstava, automobile, omogućavaju”, kazala je u nedavnom intervjuu DN Daković.

Osim na prelazima, kontrola je pojačana i na domaćem tržištu. Uzimaće se slučajni uzorci u marketima, na pijacama, u objektima u kojima se prodaje brza hrana.

O rezultatima analiza Uprava će redovno obavještavati javnost.

„Tokom špica sezone vršićemo provjeru uzimanjem uzoraka hrane, briseva, higijena, ruku zaposlenih, radnih površina na kojima se priprema ta hrana. I kada god utvrdimo nepravilnost koju ocijenimo kao potencijalnu opasnost preduzimaćemo najrepresivnije mjere, a to je zabrana obavljanja djelatnosti u tim objektima”, poručila je tada i pomoćnica direktorice Uprave za bezbjednost hrane.

Daković i Blečić su poručile građanima da mogu biti „mirni” kada je u pitanju hrana dostupna na tržištu, jer svu hranu iz uvoza kontrolišu na sve parametre.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније