Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina;Objavio: B.V. ]

19. 06. 2017. 16:28 >> 22:15
14

ŠEHOVIĆ SAOPŠTIO

Nijedna pritužba zbog ćirilice

Ćirilično i latinično pismo su ravnorapravni prilikom izdavanja svjedočanstava u školama i Ministarstvo prosvjete nije dobilo nijednu pritužbu tim povodom, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

 

Ministar prosvjete Damir Šehović danas je u Podgorici razgovarao sa predstavnicima Demokratskog fronta Budimirom Aleksićem i Milunom Zogovićem i profesoric0om i predsjednicom Društva crnogorsko-ruskog prijateljstva, Gordanom Krcunović.

Iz Ministarstva prosvjete podsjećaju da su propisi koji obezbjeđuju ravnopravnost ćiriličnog i latiničnog pisma u dijelu izdavanja svjedočanstava u školama su jasni.

Prema njihovim riječima, Ministarstvo do sada nije formalno dobilo niti jednu pritužbu tim povodom, zbog čega nije ni bilo u prilici da reaguje na bilo kakvu eventualnu nepravilnost, ukoliko ih je bilo.

Ministarstvo je, kako su kazali, nezavisno od toga, uputilo dodatni dopis svim osnovnim i srednjim obrazovno - vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori, u kome podsjećaju na obaveze iz Pravilnika o sadržini javnih isprava u školama, a koje podrazumijevaju da se svjedočanstva izdaju na onom pismu za koje se roditelj odnosno učenik opredijeli.

“Tokom susreta je ukazano na mogućnost da se svako ko eventualno bude imao problem u vezi sa izdavanjem svjedočanstva na ćiriličnom pismu, može zvanično obratiti Ministarstvu, u cilju obezbjeđenja dosljedne primjene propisa”, navodi se u saopštenju.

Organizatori protesta: Ne davati sistemski prioritet latinici

U saopštenju portparola DNP-a Miluna Zogovića navodi se da je po završetku protestnog skupa DF-a protiv diskriminacije ćirilice, na inicijativu ministra prosvjete održan sastanak predstavnika organitaroa skupa sa ministrom Damirom Šehovićem.

Kako se navodi u saopštenju, Šehović je obećao da će najrigoroznije sankcionisati svakog ko ne bude dosljedno sprovodio propise koji garantuju ravnopravnost ćiriličnog i latiničnog pisma.

"Gordana Krcunović kao diskriminisani roditelj čijem djetetu nije izađeno u susret da svjedočanstvo dobije na ćirilicnom pismu je upoznala ministra Šehovića sa primjerom na kakve sve poteškoće nailaze roditelji i đaci i o kakvim modalitetima diskriminacije je u ovom konkretnom primjeru i u mnogim drugima riječ", navodi se u saopštenju i dodaje da su Aleksić, Krcunovićeva i Zogović insistirali da, u duhu dosljednog sprovođena Ustava i zakonskih propisa, direktori i profesori budu obavezni da na vrijeme učenike i roditelje obavijeste o slobodi izbora jednog ili drugog pisma a ne da se sistemski daje prioritet latinici.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније