Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

19. 06. 2017. 16:53   >>  16:25 1

KOTOR

Jokić: Vlada opstruira lokalnu upravu

Vlada Crne Gore donijela je odluke koje su u kotorskoj lokalnoj samoupravi okarakterisane kao politički pritisak, saopštio je predsjednik te opštine Vladimir Jokić. On je istakao da je Vlada najprije donijela akcioni plan, a potom odluku o zabrani gradnje, što je, po njemu, politički pritisak jer se odluka donijela bez konsultacije sa lokalnom upravom.

Jokić je naglasio da je kotorskoj upravi najveći interes da Kotor ostane na listi UNESCO-a, ali da odluka o zabrani gradnje nije uvedena na šest mjeseci već do usvajanja PUP-a, prenose lokalni mediji.

"Usvajanje prostorno-urbanističkog plana umnogome zavisi od niza faktora na koje ne možemo uticati. Kako ne bismo bili pogrešno shvaćeni, kotorskoj upravi je najveći interes da Kotor ostane na listi UNESCO, pa tako ne bježimo od bilo koje obaveze. S tim u vezi, imali smo nekoliko sastanaka sa stručnim timom koji radi na HIA studiji i stavili smo im sve naše profesionalne i materijalne kapacitete na raspolaganje. Jedinu preostalu obavezu iz akcionog plana Vlade, imenovanje novih članova u Savjetu za upravljanje područjem Kotora ćemo ispuniti na prvom narednom skupštinskom zasijedanju“, kazao je Jokić.

Što se tiče KotorArta, Jokić je kazao da je sve poznato i da će se manifestacije Kotorski festival pozorišta za djecu, Don Brankovi dani muzike i Festival klapa održati u najavljenim terminima pod pokroviteljstvom opštine Kotor.

"Kotor je prijestonica crnogorske kulture kroz istoriju i tako će i ostati, bez obzira na ponašanje nadležnog ministarstva“, kazao je Jokić.

Govoreći o opštinskom budžetu, Jokić je iznio podatak da na prihodnoj strani, na dan 15. jun, realizacija budžeta iznosi 45% ili 9 miliona i 250 hiljada eura, što je milion ipo eura više nego na isti dan prošle godine. Napominjem da prihod od naplate ulaznica na bedeme za period april-maj, zaključno sa 15. junom iznosi 135.812 eura, što je 79.000 eura više nego za isti period prošle godine. U planu je nabavka elektronskih sistema za naplatu ulaza na tvrđavu i očekujemo da ćemo to realizovati u narednih 45 dana. Takođe, prihodi od naplate takse za ekonomsko iskorišćavanje kulturnih dobara su 105.000 eura što je za 35.000 eura više nego za isti period prošle godine.

Rashodi budžeta su na dan 15. jun 4 miliona 305 hiljada, što je 23%  manje nego za isti period prošle godine. Za gorivo je ove godine utrošeno tri puta manje nego prošle godine, na troškove službenih putovanja utrošeno je tri puta manje u odnosu na isti period prošle godine.

"Na troškove reprezentacije ove godine je potrošeno pet puta manje nego u uporednom periodu prošle godine, odnosno 4.822,41 eura, skoro 19.000 eura manje nego prošle godine“, kazao je Jokić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o sudbini opštinskog  Audija 6 koji je na prodaju, Jokić je kazao da je, prema zakonskoj proceduri oglašavanja prodaje, prvi poziv bio neuspješan, zato što se niko nije prijavio. Slijedi drugi, pa treći poziv. Automobil će biti prodat, a trenutno nije u procesu korišćenja već prodaje, kazao je predsjednik kotorske opštine.

Novinare je interesovala i saradnja opštine Kotor i njenog predsjednika sa državnim organima i Vladom Crne Gore. Jokić je kazao da od strane opštine Kotor postoji spremnost da se razgovara o bitnim pitanjima za Kotor.

On vjeruje da je interes Kotora i interes Crne Gore. Međutim, kako je kazao, na osnovu svih dosadašnjih poteza povučenih od strane Vlade prema opštini Kotor, Jokić sumnja da postoji dobra namjera sa njihove strane.

„Naš stav je da ne fingiramo ni jedan jedini proces. Nedvosmisleno, apsolutno i bez dileme tvrdim da Vlada i ministarstva opstruiraju i onemogućavaju razvojne  projekte opštine Kotor“, kategoričan je Jokić.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније