Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj. [ Dnevne novine ]

20. 06. 2017. 08:30 >> 08:02
1

TRAŽIĆE IZMJENU ZAKONA

Beneficirani staž i za sudsko obezbjeđenje

Vrhovni sud Crne Gore iniciraće izmjenu Zakona o sudovima kojim bi se propisalo da poslove sudskog obezbjeđenja obavlja isključivo služba osnovana u tu svrhu, a da njeni pripadnici uživaju ista prava i dužnosti kao i pripadnici Uprave policije, uključujući i beneficirani radni staž.

 

Ovakvim rješenjem bi policijskim službenicima i “sekjuriti” firmama u potpunosti bilo onemogućeno da se staraju o miru u sudovima i sudnicama.

Tu dužnost bi, kako se procjenjuje, preuzelo ukupno stotinka obučenih pripadnika Službe sudskog obezbjeđenja, navodi se u odgovorima Vrhovnog suda Crne Gore koje potpisuje predsjednica Vesna Medenica.

Uvođenje ove službe i potpuno povlačenje MUP-a iz pravosudnih objekata propisano je još 2014. godine. Međutim, naknadno je utvrđeno da se pripadnici policije povuku iz osnovnih i prekršajnih sudova, kao i jednog privrednog suda, a da zbog ozbiljnosti predmeta i procjene rizika, u ostalim sudovima ostane policija.

Ipak, ovo rješenje je i dalje puko slovo na papiru, a iz Vrhovnog suda Crne Gore objašnjavaju da razlog odlaganja primjene treba tražiti u pitanju obračunavanja radnog staža pripadnicima ove službe.

Naime, sudska grana vlasti je ranije od Ministarstva rada i socijalnog staranja tražila da se pripadnicima te novoformiranje službe odredi staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

Iako su takav stav bazirali na tome da će formiranjem službe, ona preuzeti poslove koje obavlja Uprava policije kojima je omogućen beneficirani radni staž, taj zahtjev nije naišao na razumijevanje nadležnih.

“Nijesmo naišli na razumijevanje s obzirom na to da je Ministarstvo pribavilo mišljenje Instituta zaštite na radu Novi Sad, prema kome radna mjesta u Službi za poslove sudskog obezbjeđenja ne ispunjavaju propisane zakonkske uslove za računanje staža osiguranja sa uvećanim trajanjem. Po mišljenju navedenog Instituta, radi se o portirskoj službi. Smatramo da se ovo mišljenje ne može prihvatiti kada se imaju u vidu ovlašćenja pripadnika Službe obezjeđenja koja su propisana zakonom, koja su gotovo identična sa ovlašćenjima pripadnika Uprave policije koji su raspoređeni na poslovima zaštite objekata, pa i zbog toga što je Zakonom predviđeno da se u vršenju poslova obezbjeđenja mogu primijeniti sredstva prinude adekvatna sredstvima koja mogu upotrijebiti pripadnici Uprave policije. Zbog navedenog, a posebno imajući u vidu stepen rizika kada je u pitanju rad sudova, iniciraćemo izmjenu Zakona o sudovima, kojim treba propisati da poslove obezbjeđenja može isključivo obavljati Služba sudskog obezbjeđenja i to za sve sudove, te da pripadnici ove službe imaju prava i dužnosti kao i pripadnici Uprave policije, čime će se steći uslovi da se na poslove sudskog obezbjeđenja angažuju lica koja će profesionalno i odgovorno obavljati svoje dužnosti, primjerno stepenu rizika koji se vezuje za rad sudova”, navodi se u odgovorima Vrhovnog suda Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније