Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

20. 06. 2017. 19:57 >> 19:29
1

UPRAVA i NVO

Zajednički će zbrinjavati pse lutalice

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove pozvala je predstavnike NVO sektora da se uključe u izradu Strategije za zbrinjavanje pasa lutalica i daju puni doprinos u praćenju i izmjeni propisa kojima se reguliše oblast dobrobiti životinja.

Predstavnici Uprave za bezbijednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove primili su danas predstavnice NVO neformalne koalicije pod nazivom "Mreža za zaštitu pasa i mačaka" koja se bavi zaštitom dobrobiti životinja i okuplja sedam nevladinih organizacija. 

Uprava je iskazujući punu spremnost za zajedničko sagledavanje potrebnih izmjena u propisima koji tretiraju ovo pitanje, kako bi uvažavajući dobre uporedne prakse obezbijedili znatno bolje uređenje ove oblasti, pozvala civilni sektor na otvoreni dijalog i saradnju.

Na današnjem sastanku razmotrena je trenutna situacija po pitanju nezbrinutih životinja, posebno pasa lutalica, kao i mogućnosti za pronalaženje odgovarajućeg rješenja i jačanje saradnje nadležnih institucija, lokalnih samouprava i nevladinih organizacija.

Kako se navodi u saopštenju, direktorica Uprave za bezbjednost hrane Vesna Daković sa saradnicama, saopštila je planove te institucije vezane za izradu strategije za zbrinjavanje pasa lutalica, kroz IPA projekat koji će početi da se realizuje naredne godine.

"Pozvala je predstavnice NVO sektora da se uključe u izradu tog strateškog dokumenta, i da daju puni doprinos u praćenju i izmjeni propisa kojima se reguliše oblast dobrobiti životinja. Daković je predložila zajedničku koordinciju i komunikaciju sa lokalnim samoupravama koje su prema važećem Zakonu o dobrobiti životinja prepoznati kao oni koji treba da riješe problem nezbrinutih životinja, ukoliko to niko drugi ne uradi. Dat je predlog da NVO istraži mogućnosti za realizaciju projekata izgradnje azila po principu privatno-javnog partnerstva", navodi se u saopštenju Uprave.

Konstatovano je da azili nijesu jedino rješenje, već da treba primijeniti i druge mjere kao što je obilježavanje, sterilisanje, kastracija i druge.

"Zaključak sastanka je da svi subjekti u ovoj oblasti treba da se uključe na partnerskoj osnovi, i zajednički rade na strateškom rješavanju problema nezbrinutih životinja", kazali su.

Iz Uprave su kazali da su predstavnici civilnog sektora izrazili zabrinutost zbog otežane komunikacije sa pojedinim lokalnim samoupravama, pa su im ponudili pomoć u ostvarivanju potrebne komunikacije.

U ime NVO, sastanku su prisustvovale predstavnice organizacija "Spas"' i "Ruka Šapi" iz Podgorice i "Korina" i Udruženje za zaštitu životinja iz Nikšića.

"Predstavnice NVO su izrazile zadovoljstvo zbog mogućnosti da u direktnoj komunikaciji sa državnim organima iznesu svoje viđenje aktuelnog problema i ideja za rješavanje, kao i poziva da učestvuju kao partneri u tom procesu", navodi se u saopštenju.

Iz Uprave za bezbjednost hrane naglašavaju da imaju intenzivnu saradnju sa civilnim sektorom koji se bavi pitanjima dobrobiti životinja. Trenutno, kako su kazali sprovode edukativni projekat "Be my hero" namijenjen djeci osnovnih škola, sa ciljem podizanja svijesti o tome šta znači biti vlasnik ljubimca.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније