Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

20. 06. 2017. 21:28 >> 21:01

INSTITUT ALTERNATIVA:

Objaviti trenutno stanje za poglavlja 23 i 24

Iz NVO Institut Alternativa pozvali su Vladu Crne Gore i Ministarstvo evropskih poslova da, "po uzoru na Pregovarački tim Vlade Srbije", objave Izvještaj Evropske komisije o trenutnom stanju u poglavljima 23 i 24, tzv. non-paper.

U Srbiji je taj dokument objavljen na sajtu Kancelarije za evropske integracije, podsjećaju iz IA. i dodaju da se iz srpskog izvještaja može vidjeti da je non-paper dokument koji pruža sliku o stanju u oblasti vladavine prava i ostvarenog napretka Srbije u drugoj polovini 2016. godine u poglavljima 23 i 24.

Pošto se, zbog nove dinamike izrade, Izveštaj o napretku ove godine ne objavljuje već je planiran za proljeće 2018. godine, ovo je ujedno i jedini izveštaj Evropske komisije koji se ove godine bavi zemljama regiona i ključnim oblastima vladavine prava, navode iz IA.

"Dostupnost dokumenata iz pregovaračkog procesa je od ključne važnosti za informisanost građana, uključenje svih aktera koji mogu da daju doprinos i, najvažnije, uspjeh i održivost reformi koje se sprovode. Ovo je višestruko važno u ovom konkretnom slučaju, budući da poglavlja 23 i 24 spadaju u najzahtjevnija i odlučujuća jer su pod “prijetnjom” aktiviranja klauzule balansa do kraja pregovora", podsjećaju iz ove NVO.

Pojašnjavaju da klauzula predstavlja blaži oblik suspenzije pregovora koji bi se manifestovao u “blokadi” otvaranja novih pregovaračkih poglavlja ukoliko ne bude daljeg i dovoljnog napretka u poglavljima 23 i 24.

"Objavljivanje pomenutog izvještaja u Srbiji je potvrdilo da ne postoje razlozi zbog kojih bi ga trebalo kriti od očiju javnosti, te da je moguće pregovore u ovim poglavljima učiniti transparentnijim", navodi se u saopštenju IA.  

Imajući u vidu da se ovog mjeseca obilježava pet godina od otvaranja pristupnih pregovara o članstvu u EU, objavljivanje izvještaja sa preciznim nalazima stanja u oblasti reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije, ljudskih prava, policijske saradnje i borbe protiv organizovanog kriminala, bi bio znak da je Vlada spremna da sa javnošću podijeli svoje rezultate i izazove koji joj predstoje, zaključuju iz IA.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније