Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine, Objavio: I. P. ]

21. 06. 2017. 08:20   >>  07:53 2

DEFICITARNA ZANIMANJA

Za 110 stipendija, prijavilo se 117 učenika

Osnovci koji žele da se školuju za kuvare, konobare, pekare, elektroinstalatere, zavarivače i keramičare, a za koje je predviđena stipendija, već u prvom krugu su premašili kvotu. Naime, prijavilo se sedmoro više od previđenog broja.

 

Da je projekat stipendija za upis na stručna deficitarna zanimanja uspio, najbolje pokazuje podatak da se za 110 stipendija, koliko je traženo konkursom, prijavilo 117 učenika, kazao je Dnevnim novinama ministar prosvjete Damir Šehović.

"Tako se, na primjer, u Srednjoj stručnoj školi u Pljevljima prijavilo za program Kuvar 11 učenika (traženo 10), u 'Bećo Bašić' Plav za program Kuvar prijavilo se -15 učenika (traženo 10), a u Srednjoj stručnoj školi u Bijelom Polju za ovajjirogram prijavilo se 49 učenika (traženo 10)", kazao je Šehović, dodajući da su se prijave odnosile i na programe vodoinstalater, keramičar, elektroinstalater, zavarivač, pekar.

Dobra vijest za učenike koji su ispod crte jeste da će ukoliko bude pomjeranja u okviru liste neki od njih možda ipak dobiti stipendiju.

"Ovi podaci će moguće biti nešto izmijenjeni s obzirom na pomjeranje učenika. Preciznije, ukoliko je neko ispod crte na jednom programu, nerijetko se dešava preusmjeravanje na drugi program u istoj školi. U svakom slučaju, projekat stipendiranja je uspio", poručio je Šehović.

Resorni ministar je podsjetio da Konkurs stipendiranja dijela djece koja se prijave za neko od deficitarnih zanimanja u srednjim stručnim školama predstavlja samo dio aktivnosti Ministarstva na promociji srednjeg stručnog obrazovanja i njegovih potencijala, koji se aktuelizuju i tekućom kampanjom Stručno obrazovanje, moj izbor za budućnost.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније