Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

22. 06. 2017. 13:58 >> 13:36
1

DOM ZDRAVLJA PG

Ne pretjerujte sa sunčanjem, pijte tečnosti...

Građanima se, u susret vrelim ljetnjim danima, preporučuje izbjegavanje izlaganja suncu u najtoplijem dijelu danu, dok se savjtuje i uzimanje i dovoljnih količina tečnosti, prije svega vode i niskokaloričnih napitaka, saopšteno je iz Doma zdravlja Podgorica.

 

Iz podgoričkog Doma zdravlja građane savjetuju da na godišnji odmor krenu odmorni, te da, ako putuju automobilom, izbjegavaju saobraćajne gužve, uz obavezno informisanje o stanju na putevima.

Jedna od preporuka je i prilagođavanje brzine uslovima na putu, uz poštovanje propisanog ograničenja brzine. Potrebno je voziti u odgovarajućoj obući, a ne bi trebalo koristi mobilni telefon tokom vožnje, kao ni alkohol i gazirana pića.

"Turisti, ako putuju s malom djecom, trebalo bi da pripreme dovoljno hrane i vode za djecu i klima uređaje u automobilima koriste umjereno. Posebna obzirnost preporučuje se hroničnim bolesnicima koji bi trebalo unaprijed da se raspitaju o dostupnosti lokalne zdravstvene zaštite u mjestu gdje će provesti godišnji odmor", saopštio je Dom zdravlja Podgorica.

Nije, kažu, preporučljivo sunčanje u vremenu od deset do 17 sati, već umjereno sunčanje u jutarnjim satima do deset, te nakon 17 časova, uz obavezno korišćenje zaštitnih krema, posebno za djecu.

"Klonite se vrućine. Da bi izbjegli dehidrataciji organizma rashladite tijelo i pijte dovoljno tečnosti, prvenstveno vode ili niskokaloričnih napitaka, negaziranih, bez kofeina, šećera i alkohola. Ukoliko se osjeti vrtoglavica, slabost, nemoć ili jaka glavobolja, neophodno je preći u hladniji prostor i obratiti se ljekaru. Ne bi se trebalo izlagati opasnostima prilikom plivanja i ronjenja. Ukoliko tokom sunčanja osjetite umor, malaksalost, glavobolju, povraćanje, povišenu temperaturu odmah se javite spasiocu na plaži i najbližoj zdravstvenoj ustanovi", navodi se u preporukama.

Na izletima u prirodi potrebno je, kažu stručnjaci, detaljno se upoznati se mjestom gdje će se boraviti u prirodi i prethodno provjeriti najavljenu vremensku prognozu.

"Do odredišta koristiti obilježene staze i puteve i obući adekvatnu odjeću i obuću, pripremiti dovoljne količine vode i obavezno ponijeti napunjene mobilne telefone i baterijske lampe i rezervne baterije. Na izlet u prirodi, djecu voditi samo u slučaju detaljno planiranog izleta. Tokom boravka u prirodi ne paliti vatru i ne bacati opuške i zapaljive predmete", saopštio je Dom zdravlja.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније