Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

22. 06. 2017. 14:37 >> 14:09
4

JOVANOVIĆ POZIVA

Država da obešteti majke

Država bi morala da obešteti majke, čije su žalbe na smanjenje naknade usvojene i retroaktivno im isplati razliku za sve mjesece od kako im je smanjen iznos naknade, ocijenio je funkcioner DF-a, Nikola Jovanović.

 

On je saopštio da se namjerno prećutkuje jedna od nepravilnosti i stavlja se pod tepih, ne bi li se majke onemogućile da ostvare svoja prava u postupku.

"Veliki broj korisnica naknade je izjavio žalbe na rješenja kojim im se smanjuje iznos naknade sa 336 i 192 na 264 i 144 eur, i u značajnom broju tih postupaka došlo je do usvajanja žalbi i poništavanja rješenja. Time su poništena rješenja o smanjenju naknade a na pravnoj snazi su ostala ona prvobitna kojima je priznato doživotno pravo na naknadu u punom iznosu, odnosno rješenja kojima se priznaje pravo na naknadu u iznosu od 336 i 192 eur. Žalbe su u većini slučajeva usvajane zbog bitne povrede postupka jer majkama nije bilo omogućeno da učestvuje i da se kao stranke u postupku izjasne o svim činjenicama i okolnostima koje su bitne za donošenje rješenja", saopštio je Jovanović.

Po pravilima upravnog postupka, pojasnio je on, poništavanje rješenja znači i poništavanje pravnih posljedica koje je to rješenje proizvelo, odnosno u ovim konkretnim slučajevima poništava se smanjenje naknade.

"Zbog čega postoji apsolutna zakonska obaveza da se ovim korisnicama isplati razlika u odnosu na prvobitni iznos naknade, za mjesece u kojima su primali umanjeni iznos. To znači da su državni organi koji postupaju u ovom postupku dužni da po službenoj dužnosti, za sve mjesece od kako su korisnice primile smanjeni iznos, retrokativno isplate razliku i obeštete korisnice kojima su žalbe usvojene. To je jasna zakonska obaveza čije ignorisanje i kršenje predstavlja brutalnu zloupotrebu službene dužnosti i osnov za krivičnu odgovornost svakog činovnika koji u tome učestvuje", rekao je Jovanović.

On je upozorio ministra rada i socijalnog staranja, Kemala Purišića, da prekine da ignoriše ove činjenice i da pod hitno preduzme korake kako bi se majke, kojima se sramno ukidaju naknada, makar u jednom dijelu obeštetile.

"To što je Ustavni sud donio političku a ne pravnu odluku da se naknade ukinu, ne može biti aboliranje od odgovornosti ministra niti bilo koga personalno u institucijama jer svjesno krše zakon. Ukoliko pod hitno ne preduzme ove mjere, DNP i DF će preduzeti sve potrebne pravne korake kako bi zaštitili majke, kojima se čak i na ovom primjeru otima ono što im po zakonu i pravu pripada", rekao je Jovanović. 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније