Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

22. 06. 2017. 16:57 >> 16:31
2

UTVRDILA VLADA

Sedam zakona za obrazovnu reformu

Vlada Crne Gore utvrdila je danas predlog sedam obrazovnih zakona.

Ključni reformski koraci su nagrađivanje najboljih učenika formiranjem fonda za talente koji je Vlada odobrila.

Zapošljavanje direktora i nastavnika biće sprovođeno pod većom kontrolom, jer će se izborom baviti tročlane komisije, a broj mandata direktora škola ograničen je na dva, a postojeći se računa kao prvi.

Pet odjeljenja osnovne škole imaće dio nastave na engleskom jeziku, a planirano je uvođenje engleskog i u vrtićima.

Planirano je i obavezno licenciranje predškolskih ustanova.

Novim nastavnim planom osnovci su rasterećeni deset odsto gradiva, smanjen je broj učenika u odjeljenjima osnovnih i srednjih škola na 28, a uvedena je i obavezna nastava jezika od prvog razreda osnovne škole, a drugi strani jezik od 6. razreda. 

Asistentima u nastavi biće obezbijeđeni ugovori o radu i veće plate, od 2020/21 planiran je novi koncept maturskog ispita: organizuje ga Ispitni centar.

Novina su i podsticaji i djeci i poslodavcima da se uključe u stručno obrazovanje.

Ministar prosvjete Damir Šehović kazao je da su ciljevi reforme poboljšanje kvaliteta obrazovanja, kreiranje modela za nagrađivanje najboljih učenika i studenata, ali i prosvjetnih radnika i bolje usklađivanje obrazovanja sa potrebama tržišta rada.

Prema njegovim riječima, cilj je i stvaranje uslova za sticanje primjenjivih praktičnih znanja i vještina u realnom radnom okruženju, stavljanje akcenta na engleski jezik - počev od predškolskog obrazovanja, kao i nacionalna legislativa, koja je i bila predmet reforme.

On je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade rekao da je prioritet osnivanje prvog Fonda za kvalitet i talente u Crnoj Gori, koji će predstavljati „mehanizam za nagrađivanje najboljih učenika i studenata, ali i njihovih nastavnika i profesora“.

“Izvor sredstava za Fond biće budžet, te preraspodjela sredstava unutar resora, a koristiće se za unapređenje nastave i uslova u školama. Prvo ćemo početi tamo gdje je najpotrebnije - od seoskih škola”, pojasnio je Šehović.

On je ocijenio da će izbor direkrora škole preloženim izmjenama biti mnogo transparetniji.

“Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju ograničava mandate direktora i pomoćnika direktora na dva, a postojeći mandat se računa kao prvi. Cilj ovih izmjena je kadrovska fluktuacija na čelnim mjestima u školama”, kazao je Šehović.

Naveo je da će norme svim nastavnicima i profesorima biti smanjene, kao i broj učenika u odjeljenjima osnovnih škola.

Šehović je pojasnio da se Zakonom o vaspitanju i obrazovanju djece s posebnim obrazovnim potrebama rješava dugogodišnji problem sa angažmanom oko 270 asistenata u nastavi. 

"Umjesto ugovora o volonterskom radu, predviđa se zapošljavanje asistenata u nastavi na osnovu ugovora o radu na određeno vrijeme, uz sva prava koja to podrazumijeva, uključujući znatno veća primanja od dosadašnjih, a asistente će ubuduće angažovati škola", kazao je Šehović

On je rekao da je uvođenje engleskog jezika u predškolskim ustanovama za djecu uzrasta od tri godine značajan iskorak u predškolskom obrazovanju. 

"Od septembra će biti angažovana 34 nastavnika engleskog jezika za ove ustanove", dodao je Šehović.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније