Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.V.

22. 06. 2017. 21:35   >>  21:32 1

MARKOVIĆ OCIJENIO

Obrazovni zakoni veliki zahvat Vlade

Set obrazovnih zakona koje je Vlada utvrdila jedan je od njenih najvećih zahvata u dosadašnjem mandatu, poručio je premijer Duško Marković.

 

Podjsećamo, Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila je danas predlog sedam obrazovnih zakona.

Više ministara je, kako je saopšteno iz Vlade, tokom diskusije snažno podržalo set zakona.

Premijer je, zaključujući raspravu, istakao da i u ovom slučaju uspjeh zavisi od implementacije pri čemu je kao posebnu vrijednost paketa zakona istakao činjenicu da je plan primjene tih akata detaljno razrađen.

„Ovo je i u političkom i u stručnom smislu jedan od najvećih zahvata ove Vlade u ovom dosadašnjem kratkom periodu“, kazao je Marković.

Vlada je, u cilju usklađivanja sa pravnom tekovinom Evropske unije i uređenja tržišta poljoprivrednih proizvoda, utvrdila je Predlog zakona o tržištu poljoprivrednih proizvoda.

"Definisanim rješenjima propisuju se standardi za stavljanje određenih poljoprivrednih proizvoda na tržište, uređuje se organizovanje poljoprivrednih proizvođača, sprovođenje intervencija na tržištu, primjena programa podrške za određene sektore, praćenje cijena poljoprivrednih proizvoda, sistem izvještavanja prema Evropskoj uniji i trgovina poljoprivrednim proizvodima sa drugim zemljama. Pored toga, stvoriće se i uslovi za finansiranje programa podrške za pojedine sektore, koji do sada nijesu postojali u našoj zemlji, a koji će se nakon pristupa Evropskoj uniji finansirati iz evropskih fondova", navodi se u saopštenju.

Na sjednici su utvrđene i izmjene Zakona o parničnom postupku, kojim se utvrđuje mjesna nadležnosti suda prema prebivalištu, odnosno sjedištu tužioca kada su u pitanju sporovi protiv države Crne Gore, čime se, kako je ocijenjeo, doprinosi ekonomičnosti vođenja postupka i rasterećenju rada sudova.

"Takođe, propisano je pravo na naknadu troškova stranci koju zastupa Zaštitnik imovinsko pravnih interesa Crbe Gore u iznosu koji bi se toj stranci priznao na ime nagrade za zastupanje od strane advokata".

Utvrđen je i Nacrt zakona o državnim službenicima i namještenicima, kojim se definišu nova rješenja koje se, pored ostalog, odnose na procedure raspoređivanja i zapošljavanja u javnom sektoru, izbora kandidata, ocjenjivanja, napredovanja, profesionalizaciju Komisije za žalbe i Disciplinske komisije, kao i na uspostavljanje instituta vršioca dužnosti.

"O nacrtu zakona biće sprovedena javna rasprava, u skladu sa propisom Vlade".

Vlada je dala i saglasnost na Odluku o raspodjeli dijela prihoda od igara na sreću za 2017. godinu, koju je donijela posebna Komisija.

"Odlukom se iznos od 3,52 miliona eura raspoređuje za finansiranje 641 plana i programa iz oblasti: socijalna zaštita i humanitarne djelatnosti, zadovoljavanje potreba lica sa invaliditetom, razvoj sporta, kultura i tehnička kultura, vaninstitucionalno obrazovanje i vaspitanje djece i omladine i doprinos u borbi protiv droge i svih oblasti zavisnosti", navodi se u saopštenju.


Donijeta je Odluka o izmjeni Odluke o planu privatizacije za 2017. godinu, kojom je kompleks poljoprivrednog zemljišta kod Šaskog jezera sa Vladimir ekonomijom izuzet iz prvobitnog plana o dugoročnom zakupu, jer je njegova valorizacija povjerena Komisiji za valorizaciju poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

"Na današnjoj sjednici usvojen je i Program Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017 – 2020. Programom je definisan niz aktivnosti u cilju afirmacije države i predstavlja platformu za razvoj projekata i programa koji referišu na različite aspekte crnogorskog i ostalih naciolnih identiteta u Crnoj Gori. Ovim dokumentom se afirmišu nacionalne i međunarodne politike multikulturalnosti i interkulturalnosti. U diskusiji je ocijenjeno da će realizacija Programa, između ostalog, doprinijeti jačanju i identiteta zajednice kroz umjetnost, razvoju novih i integrisanih modela investiranja u kulturu, inovativnom razvoju kulturnog turizma, kvalitetu javnih politika, jačanju akademske baze i naučne mreže u funkciji razvoja crnogorskih studija kulture i identiteta, kao i razvoju kulturne politike na svim nivoima – od nacionalnog do lokalnog", dodaje se u saopštenju.

Promjene u odborima direktora

Vlada je donijela i Master plan razvoja gasnog transportnog sistema (gasifikacije) Crne Gore s Izvještajem o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu i Smjernicama za planiranje prioritetnih investicija u projekte gasovoda.

"Izrada Master plana je odobrena u sklopu desetog poziva Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Master plan gasifikacije predstavlja presjek stanja kada je u pitanju tržište gasa u Crnoj Gori, kao i institucionalne mjere koje je potrebno sprovesti na nivou ministarstva i regulatora zaduženih za ovu oblast".

U okviru kadrovskih pitanja, Vlada je, donijela zaključak kojim predlaže Skupštini akcionara „ Luštica Development“ AD Tivat da, zbog isteka mandata članova Odbora direktora ovog društva, za članove novog Odbora direktora, predstavnike državnog kapitala, izabere Nadu Pavićević, diplomiranu pravnicu, rukovoditeljku Odjeljenja za monitoring projekata u Ministarstvu održivog razvoja i turizma i Ninu Vukotić, diplomiranog ekonomistu savjetnicu u Kabinetu predsjednika Vlade.

"Vlada je predložila Skupštini Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore AD da, zbog isteka mandata članova Odbora direktora, za članove novog Odbora imenuje:  Zorana Vukčevića, diplomiranog ekonomistu, Irfana Husovića, diplomiranog pravnika i Danila Orlandića, diplomiranog pravnika. Za članove novog Odbora direktora „Prekookeanske plovidbe“ AD Bar, Vlada je predložila Dušana Raičevića, Maju Mijušković i Elvira Bajramovića, a za člana Odbora direktora „Marine“ AD Bar predložila je dosadašnjeg člana Miladina Mitrovića", dodaje se u saopštenju.

Skupštini akcionara „Barska plovidba“ AD Bar je predloženo da za člana novog Odbora direktora izabere Branislava Ćalića.

"Takođe, Vlada je za članove novog Odbora direktora „Crnogorska plovidba“ AD Kotor, predložila dosadašnje članove Borislava Kašćelana, Snežanu Đurković i Mersiju Purišić. Vlada je imenovala Azru Vuković, diplomiranog biologa, za predsjednicu Upravnog odbora Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, dok je za direktora tog preduzeća imenovan Elvir Klica, diplomirani ekonomista", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније