Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

23. 06. 2017. 13:20   >>  13:38 1

ORGANIZOVANI KRIMINAL

Međunarodna policijska saradnja imperativ

Kvalitetna, sveobuhvatna i kontinuirana međunarodna policijska saradnja preduslov za efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala, ocijenjeno je na otvaranju XI godišnjeg sastanka sa policijskim atašeima i oficirima za vezu.

Ministar unutrašnjih poslova, Mevludin Nuhodžić, kazao je da dosadašnja saradnja i partnerski odnos u značajnoj mjeri doprinosi efikasnom realizovanju aktivnosti koje su od strateškog značaja za razvoj bezbjednosnog sektora u Crnoj Gori.

On je podsjetio da je Crna Gora ostvarila jedan od ključnih spoljno-političkih ciljeva – članstvo u NATO, što je važna potvrda za Vladu, ali i za društvo u cjelini da su reforme dale rezulatate.

„Ostvarena NATO integracija, zajedno sa drugim prioritetima, a to je pridruživanje Evropskoj uniji (EU) predstavlja nove izazove i obavezu da u narednom periodu kvalitet onoga što radimo bude na još većem nivou, a sistem koji gradimo učinimo fleksibilnijim i spremnijim za promjene i reforme“, naveo je Nuhodžić.

U tom svijetlu, kako je rekao, posebno je važna međunarodna i regionalna saradnja.

„Koja za 41. crnogorsku Vladu ostaje kao jedan od najvažnijih mehanizama za dalji razvoj integracija“, naveo je Nuhodžić.

On je rekao da su prethodne godine, koje su obilježili migrantska kriza velikih razmjera i različiti oblici terorizma na evropskom i globalnom nivou, kao i organizovani kriminal ukazali na potrebu da se tješnje sarađuje i intenzivnije komunicira, kako bi odgovor na te probleme bio temeljniji, svrsihodniji, a prije svega jedinstven i zajednički.

„Naše institucije će kao i do sada kroz otvorenost i spremnost za saradnju i ubuduće doprinositi da rezultati onoga što je naš zajednički rad sa vama budu vidljiviji, ali i da prije svega dodatno unapređuju sigurnost i bezbjednost naše zemlje i regiona, što je i zajednički cilj kojem svi težimo“, poručio je Nuhodžić.

Direktor Uprave policije, Slavko Stojanović, rekao je da je afirmacija i jačanje međunarodne policijske saradnje, naročito između država u uokruženju i EU, radi multinacionalnog i multiagencijskog pristupa u borbi protiv svih oblika međunarodnog oranizovanog kriminala i terorizma, imperativ za održavanje stabilnog bezbjednosnog ambijenata u Crnoj Gori.

On je rekao da je Uprava policije intenzivarala policijsku i pravosudnu saradnju na regionalnom i međunaronom nivou, posebno u kontekstu borbe protiv svih oblika međunarodnog organizovanog kriminala, prije svega u odnosu na sve vidove krijumčarenja, ilegalnih migracija, ekonomskog organizovanog kriminala i pranja novca.

„Ove oblasti su rezultat planske aktivnosti na osnovu urađene procjene bezbjednosti teškog i organizovanog kriminala - SOKTA koji crnogorska policija već duži niz godina izrađuje po metodologiji Europola“, kazao je Stojanović.

Pojasnio je da je na osnovu SOKTA dokumenta, izrađenog 2013. godine, crnogorska policija kao bezbjednosne izazove i prijetnje prepoznala kriminalna djelovanja u oblastima – krijumčaranje narokotika, prije svega međunarodno krijumčarenje kokaina, ekonomski organizovani kriminal (krijumčarenje akciznih roba, pranje novca i kompjuterski kriminal), krijumčarenje ljudi i ilegalne migracije, krijumčarenje oružja, vozila i ostalih roba, pitanja korupcije.

Izradiće novi SOKTA dokument

Stojanović je najavio da će ove godine biti izrađen novi SOKTA 2017 dokument.

„Na osnovu dosadašnjih analiza i prikupljenih informacija za ovaj dokument, mogu saopštiti da će ključni bezbjednosni izazovi u oblasti djelovanja crnogroske policije ostati isti kao i prethodne četiri godine, što se poklapa i sa strateškim analizama međunarodnih policijskih organizacija, prije svega Europola“, saopštio je Stojanović

Sve te bezbjednosne prijetnje, kako je rekao, imaju međunarodni element.

Prema njegovim riječima, posljednjih nekoliko godina fenomen stranih terorističkih boraca i rastuća opasnost od terorizma u Evropi i svijetu svakako utiče i na Crnu Goru i predstavlja opasnost po bezbejdnost njenih građana.

"U tom pravcu crnogorska policija, u saradnji sa ostalim bezbjednosnim strukturama na nacionalnom nivou sprovodi kontinuirane i intenzivne operativne aktivnosti na prikupljanju informacija o crnogorskim državljanima koji su kao borci boravili na stranim ratištima i njihovim mogućim terorističkim djelovanjima po povrtaku u Crnu Goru", rekao je Stojanović.

On je ocijenio da će članstvo u NATO doprinijeti podizanju nivoa bezbjednosti u Crnoj Gori i jačanju policijskih kapciteta u borbi protiv ključnih bezbjednosnih i izazova sa kojima se država susreće.

Kriminalnim grupama vođe upravljaju iz inostranstva

Stojanović smatra da je pitanje borbe protiv organizovanog kriminala i terorizma regionalni i međunarodni problem i izdvojeno djelovanje bilo koje policijske službe, a da nije usklađeno sa ostalim polcijskim službama i međunarodnim organizacija ne može dati kvalitetne i dugoročne rezultatate.

"Aktuelna dešavanja u Crnoj Gori koja se tiču sukoba kriminalnih grupa, koje su u prethodnom periodu rezultirala izvršenjem teških ubistava na štetu pripadnika suprostavljenih kriminalnih oragnizacija, izazov su za crnogorsku policju i predstavljaju prioritet u našem radu", naglasio je Stojanović.

Prema njegovim riječima, djelovanje organizovanih kriminalnih grupa u Crnoj Gori i oblast njihovog krimainalnog djelovanja i međusobni sukobi predstavljaju očekivani i predviđeni tok dešavanja kao posljedica borbe za prevlast, prije svega na ilegalnim međunarodnom tržištu narkotika.

Stojanović je naveo da su mogućnosti crnogorske policije i pored brojnih sprječavanja likvidacija ostale liminitirane činjenicom da vođe kriminalnih grupa organizaciju i upravljanje planiranjem kriminalnih aktivnosti vrše sa terirorija država iz okruženja, Zapadne Evrope i van domašaja crnogorske policije.

„Iz tih razloga smatram da je kvalitetna sveobuhvatana i kontinuirana međunarodna polcijska sardanje preduslov za efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala“, zaključio je Stojanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније