Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Predrag Radović

26. 06. 2017. 21:30   >>  21:13

RTCG TAČKA RAZMJENE

Kroz medije zbližiti narode CG i Šangaja

Šangajska medijska grupa spremna je da sarađuje sa Javnim servisom Crne Gore radi međunarodne razmjene, kulture, programa i svega onoga što dovodi do zbližavanja dva naroda - Šangaja i Crne Gore, kazao je za Portal RTCG, predsjednik Asocijacije crnogorsko kineskog društva prijateljstva, Samir Hadžić.

Na inicijativu Asocijacije crnogorsko-kineskog društva prijateljstva, u Crnoj Gori je boravila delegacija Centralne vlade Šangaja, na čelu sa zamjenicom generalnog sekretara Zong Ming. Oni su posjetili Radio Televiziju Crne Gore i razgovarali sa generalnom direktoricom Andrijanom Kadijom i predsjednikom Savjeta RTCG, Vladimirom Pavićevićem.

International Chanel of Shanghai (ICS), dio Šangajske medijske grupe, je druga TV kuća sa nacionalnom frekvencijom i jedina sa međunarodnom razmjenom.

"Šangajska medijska grupa je izrazila želju i spremnost da sarađuje sa Javnim servisom Crne Gore, s obzirom da imaju već uspostavljenu saradnju sa preko 100 zemalja. Cilj je, svakako, da se izvrši međunarodna razmjena kultura, programa i svega onoga što dovodi do zbližavanje dva naroda, u ovom slučaju, Šangaja i Crne Gore", rekao je Hadžić, dodajući da postoji jasna želja da se vrši razmjena i edukacija novinara, kada je u pitanju primjena nekih novih tehnologija u emitovanju i produkciji. 

Šangajska medijska grupa ima 60.000 zaposlenih. Tu spadaju TV, nekoliko novina, novinska agencija, centar za događaje i organizaciju manifestacija, of-line i on-line društvene mreže i portali.

"Postoji određena spremnost da dođe do razmjene programa na nedjeljnom nivou, gdje bi se dogovorio tačan broj minuta koji bi bio dat recipročno jednoj i drugoj televiziji. Takođe, snimanje određenih događaja kineskih gostiju i posjeta u Crnoj Gori. Javni servis bi bio tačka za razmjenu i s druge strane, mogao bi da koristi od šangajske televizije sve ostale programe koje oni imaju kad je u pitanju informativa, događaji i kultura", kazao je Hadžić.

Promocija Crne Gore i Šangaja

Danas je na sastanku razgovarano i o razmjeni arhivske građe, posebno iz doba SFRJ, za koju vlada veliko interesovanje auditorijuma u Šangaju.

"Pokrenuta je inicijativa da se na nivou kulturne razmjene počne emitovanje određenih dokumentarnih programa, a koji imaju, svakako, propagandni karakter kada je u pitanju turistička razmjena. Turističko propagandni karakter kroz kulturu i razmjenu gdje bi se afirmisala određena interesantna mjesta u Crnoj Gori, koja bi bi bila interesantna šangajskim turistima. S druge strane, Šangaj želi da promoviše svoj ekonomski razvoj, svoju društvenu odgovornost na međunarodnoj političkoj sceni i da promoviše svoj centar, kojeg je kineska vlada odredila da 2020. bude centar za inovativnost, kulturu, pomorsku industriju i međunarodnu razmjenu u smislu izvoznih projekata razvoja, kao što su određene ekonomske zone koje Šangaj instalira u određenim zemljama", dodao je Hadžić.

Javni servis će posjetiti Šangajsku medijsku grupu

Planirano je da Kadija i Pavićević u narednom periodu posjete Šangajsku medijsku grupu i ICS. Potom bi trebalo da bude definisan nacrt Memoranduma o saradnji. 

"Naša asocijacija u Crnoj Gori će, zajedno sa Javnim servisom, dati svoju profesionalnu i logističku podršku kako bi se ovaj program realizovao, jer je sam interes Asocijacije crngorosko kineskog društva prijateljstva da se vrši razmjena kulture i zbližavanje dva naroda", zaključio je Hadžić.

Predrag RADOVIĆ

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније