Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

28. 06. 2017. 14:37 >> 14:09

PRIMORSKE SLUŽBE

Spremni za požarnu sezonu

Primorske službe zaštite i spašavanja spremno dočekuje predstojeću sezonu, a svi subjekti iz sistema preduzeli su aktivnosti iz djelokruga svojih nadležnosti, u odnosu na raspoložive materijalne i ljudske resurse, saopštio je MUP Crne Gore.

 

Predstavnici Direktorata za vanredne situacije MUP-a, predvođeni direktorom Mirsadom Mulićem, u saradnji sa Opštinom Tivat, održali su sastanak sa predstavnicima svih primorskih službi zaštite i spašavanja, u cilju sagledavanja materijalnih i ljudskih resursa za odgovor na eventualne požare u toku ljetnje sezone.

Sastanku su pored predstavnika Direktorata i opštinskih službi zaštite i spašavanja svih primorskih opština od Ulcinja do Herceg Novog, prisustvovali i predstavnici Aerodroma Tivat, Uprave pomorske sigurnosti, Lučke kapetanije i Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Krtoli" iz Tivta.

"Na sastanku je ocijenjeno da sistem zaštite i spašavanja spremno dočekuje predstojeću sezonu, te da su svi subjekti iz sistema preduzeli aktivnosti iz djelokruga svojih nadležnosti, u odnosu na raspoložive materijalne i ljudske resurse. Sagovornici su ocijenili da je neophodno javno iznositi apele i upoznavati građane sa procedurama kako bi se pridržavali uputstava nadležnih i bili odgovorni prema svojoj imovini, ali i imovini drugih lica i državnoj imovini. S tim u vezi, kako su ocijenili, potrebno je uticati na podizanje svijesti građana da se poštuju uredbe lokalnih samouprava o zabrani loženja vatre na otvorenom prostoru, a da se u uslučaju da primijete požar, obrate nadležnim službama pozivom na broj 112", navodi se u saopštenju.

Intenzivnija saradnja državnih i lokalnih službi, pojačana komunikacija sa nadležnim inspekcijskim službama u cilju adekvatnog uređenja javnih površina koje nose veliki požarni rizik, te kontinuirana komunikacija sa Upravom policije u cilju otkrivanja onih koji podmeću i izazivaju požare, biće fokus aktivnosti u narednom periodu, poručeno je sa sastanka.

Sagovornici su se saglasili da je u cilju usklađenog i pravilnog djelovanja u sistemu zaštite i spašavanja u slučaju požara prvo potrebno iscrpiti lokalne resurse, a u slučajevima kada lokalni kapacitet nijesu dovoljni da odgovore na eventualni rizik, zatraže angažovanje helikoptera Avio-helikopterske jedinice MUP-a ili aviona za gašenje požara.

"Ove godine Direktorat za vanredne situacije na raspolaganju će imati tri aviona za gašenje požara, a helikopteri MUP-a biće angažovani i za svakodnevno izviđanje područja koja su pod povećanim rizikom od požara u cilju eventualnog otkrivanja počinilaca i njihovog procesuiranja nadležnim organima. Današnji sastanak svih primorskih službi zaštite i spašavanja i uključivanje svih relevantnih institucija, iniciran je činjenicom da je primorski dio Crne Gore izložen posebnom riziku od požara u ljetnjem periodu. Na sastanku je uočen izuzetan stepen solidarnosti koji postoji između opštinskih službi i dobrovljnih vatrogasnih društava, te je posebno pohvaljena požrtvovanost svih pripadnika službi", saopštio je MUP Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније