Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Anadolija [ Objavio: O.Z. ]

28. 06. 2017. 21:41 >> 21:16
14

NOĆE ISPRED SKUPŠTINE

Majke poručile: Dočekaćemo poslanike

Majke troje i više djece u Crnoj Gori protestuju večeras ispred Skupštine Crne Gore protiv najavljenog ukidanja naknada. Na skupu se pojavilo oko 300 ljudi, a najavljeno je da će korisnice naknada sjutrašnje glasanje dočekati ispred parlamenta

Skupština Crne Gore sutra će glasati o prijedlogu Vlade Crne Gore da naknade za majke troje i više djece, koje je Ustavni sud proglasio neustavnim, budu ukinute. Prema predlogu Vlade, korisnice naknada koje su ovo pravo ostvarile zamjenjujući penzije za naknadu, ponovo će biti vraćene na penzije, dok će korisnice naknada koje su ovo pravo stekle na osnovu godina provedenih na birou rada, biti ponovo vraćene na Zavod za zapošljavanje. One žene koje su se odlučile za naknade, a koje su prekinule radni odnos, primaće naknade u periodu od tri do pet godina, u zavisnosti od godina starosti.

Majke su večeras poručile da će zoru dočekati ispred parlamenta, kako bi, kako su kazale „u oči pogledale poslanike koji će sjutra glasati za ukidanje naknada“.

"Sramota koju će baciti na svoje ime nikada neće biti oprana, a ono što će biti zapamćeno je da su majke Crne Gore digle svoj glas. Zapamtite, u julu vaše majke neće primiti naknadu koja im je obećana i koju su oni 9. januara 2017. pogazili i koji hoće da 13.000 majki ostave bez ijednog centa", rekla je Željka Savković, iz Koordinacionog odbora majki.

Ona je dodala da poslanici znaju život svake majke koja je dobila naknadu, da ne bi ni zasjedali sjutra o tom pitanju.

"Znaju li da će žene koje su sa biroa primale 70 eura, da će se vratiti na biro i primati 70 eura. Da će žene koje su primale penzije biti vraćene na penzije koje su iznosile 90 eura. Invalidskih penzija su se žene morale odreći jer se one ne mogu zamrznuti, te žene će ostati bez penzije", kazala je Savković.

Naknade za majke troje i više djece počele su da se isplaćuju 1. januara 2016. Iznos naknada iznosio je 336 eura za majke koje su imale minimum 25 godina radnog staža, odnosno 192 eura za majke koje su na birou rada provele minimum 15 godina. Odlukom Vlade naknade su umanjene na 264 eura, odnosno 144 eura. Oko 21.000 žena korisnice su ovih naknada.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније