Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: RTCG, Igor PEJOVIĆ ]

29. 06. 2017. 16:00 >> 15:46
30

POSLANICI ODLUČILI

Ukinute naknade za majke

Poslanici parlamenta usvojili su Vladin Predlog zakon o izvršenju odluke Ustavnog suda, kojim se ukidaju naknade za majke s troje i više djece.

Vladin predlog podržao je 41 poslanik, dok je predsjednik Liberalne partije, Andrija Popović bio uzdržan.

Ustavni sud je 19. aprila ukinuo odredbe Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojim su bile predviđene te naknade, ocjenjujući da nijesu u saglasnosti sa najvišim pravnim aktom.

Ustavni sud je obavezao Vladu da u roku od tri mjeseca Skupštini Crne Gore podnese Predlog zakona za izvršenje te odluke.

Poslanici nijesu prihvatili amandman poslanika Andrije Popovića da majke sa 25, odnosno 15 godina radnog staža. koje su primale naknadu, nastavljaju da ih dobijaju do sticanja prava na penziju.

Predsjednik Vlade, Duško Marković, kazao je tokom rasprave u crnogorskom parlamentu o Predlogu zakona o izvršenju odluke Ustavnog suda od 19. aprila, rekao da ne želi da bilo kojim pristupom bježi od onog što je "naša državna dužnost - a to je da štitimo državu, jačamo institucije i obeznijedimo građanima prosperitetan život".

"Ovaj zakon uspostavlja sistem pravičnosti, mi smo se ovim zakonom opredijelili da jedno neustavno i nezakonito stanje pretvorimo u zakoniti ambijent i proceduru", rekao je Marković.

Preče su nam održive institucije

Premijer je kazao da ne vjeruje da za gotovo sve poslanike postoji dilema da pozivi ili pokliči van sale parlamenta "da ne treba poštovati odluku suda su pozivi protiv države i njenog ustavnog sistema".

"A ko to govori? Oni koji su navodno za interese i zaštitu interesa onih koji su nezadovoljni ili jednog dijela koji su danas pred ovim parlamentom. Da su suštinski za odbranu tih interesa, oni bi danas bili ovdje i sa nama bi podijelili argumente. Ne, oni su juče sa konferencija za štampu iz svojih udobnih kabineta pozivali poslanike da ne poštuju ustav sopstvene zemlje", rekao je Marković.

Aludirjući na poslanike SDP-a, koji su juče pozvali Bošnjačku stranku da ne podrži ukidanje naknada, Marković je rekao da su isti ti poslanici "nakon par minuta održane konferencije završili u nekom podgoričkom restoranu uz kvalitetnu hranu i dobro vino".

"To je taj kvazipopulistički interes koji se želi predstaviti kao interes za građanina. Ova Vlada ne želi da prihvati takav ambijent, makar nemala nikakav rejting", poručio je Marković.

Predsjednik crnogorske vlade je rekao i da su preče održive i kredibilne institucije, nego partikularni politički interesi iza kojih ne stoje činjenice. Marković je podsjetio na fiskalne uticaje "neustavnog Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti".

"85 miliona 672 hiljade 566 eura. To je novac koji je otišao po osnovu neustavnog zakona", saopštio je Marković.

On je rekao da ova vlada ne želi da radi u stvaranju društva gdje će osnovna potreba svakog građana biti da završi na zavodu za zapošljavanje ili socijalnih fondova.

Građane nećemo slati u centre za socijalni rad

"Ova vlada će raditi da stvori društvo da valorizujemo nesporne resure, koji će btii osnova da svaki pojedinac može da se zaposli. Nećemo građane slati u centre za socijalni rad", poručio je Marković.

Poslanik DPS-a Suad Numanović rekao je da prethodni zakon nije imao fiskalnu procjenu, vodeći ka ekonomskoj nestabilnosti Crne Gore.

"Pokazujući da populistički potezi ne vode ekonomskoj stabilnosti države. Od početka usvajanja istican je diskriminatoran karakter, a imao je na negativan uticaj na javne finansije i tržište rada", podsjetio je Numanović.

Predsjednik Liberalne partije (LP), Andrija Popović, apelovao je na prihvatanje amandmana njegove stranke koji u dobroj mjeri rješava situaciju koju je izazvao "kontroverzni zakon za koji osjećam ličnu krivicu i koji je usvojen pod čudnim okolnostima".

Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić, rekao je da predložene izmjene zakona povećavaju socijalnu sigurnost kroz veći obuhvat korisnika i povećanje materijalnih davanja.

Poslanik Aleksandar Damjanović kazao je da se ukidanjem naknada majkama "ruši pravna sigurnost države", a ruše se i elementarna prava građana Crne Gore.

"Ne mogu biti interesi države preči od interesa građana, jer građani su oni koji čine državu", rekao je Damjanović.

On je pitao i kakva se poruka šalje "ne samo korisnicama naknada, već svim građani kad vlada može da gumicom briše ono što je ovaj dom donio".

"A ovaj dom je donio to prije dvije godine. I imalo se dovoljno vremena da se od vremena kad je zakon usvojen da Vlada eventualno uđe u razgovore s parlamentom oko modifikacije rješenja", rekao je Damjanović.

Poručio je da 85 miliona eura za naknade nijesu utrošene na razne garancije bankama, već su isplaćeni crnogorskim građanima.

Odgovarajući Damjanoviću, premijer Marković je rekao da će za njega Ustavni sud i njegove odluke obavezivali što god opozicija mislila o njemu.

"Da vas podsjetim, ja za taj Ustavni nijesam glasao. Mislim da ste vi glasali za taj sastav Ustavnog suda i bili ste u pravu", rekao je Marković.

Podsjećamo, Ustavni sud je 19. aprila ukinuo odredbe Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojim su bile predviđene te naknade, ocjenjujući da nijesu u saglasnosti sa najvišim pravnim aktom. 

Ustavni sud je obavezao Vladu da u roku od tri mjeseca Skupštini Crne Gore podnese Predlog zakona za izvršenje te odluke.

Korisnica naknada za majke sa troje i više djece protestuju ispred zgrade Skupštine gdje su prenoćile. One su poručile da će tu čekati odluku poslanika.

Igor PEJOVIĆ

Пратите нас на

Коментари30

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније