Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

29. 06. 2017. 17:48 >> 17:29

RADNO ZAKONODAVSTVO

Visok stepen saglasnosti u radnim grupama

U radnim grupama koje se bave izradom zakonskih tekstova iz radnog zakonodavstva postignut je visok stepen saglasnosti o najznačajnijim rješenjima i odgovornosti prema aktuelnim izazovima u toj oblasti, saopštio je ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić.

On je, na okruglom stolu pod nazivom Kakvu reformu radnog zakonodavstva želimo u Crnoj Gori, kazao da je programom rada Vlade planirano da se najvažniji zakoni iz oblasti radnog zakonodavstva usvoje u ovoj godini, odnosno utvrde u formi predloga do njenog kraja.

"Prema mojim informacijama, bez obzira što se čuje drugačije, u radnim grupama je postignut visok stepen saglasnosti o najznačajnijim rješenjima koja predstavljaju temelj sadržaja zakona koji će obezbjediti atribute reformskih zakona", naveo je Purišić na okruglom stolu, koji je organizovala Unija slobodnih sindikata (USSCG) u partnerstvu sa Fondacijom Fridrih Ebert.

Purišić je rekao da se nada da će ta okolnost uticati da u daljim fazama procesa svi socijalni partneri obezbijede podršku tim propisima.

"Članovi radnih grupa su pokazali visok stepen odgovornosti prema aktuelnim izazovima u oblasti rada i radnih odnosa", ocijenio je Purišić.

On smatra da rasprava o tome dolazi u pravo vrijeme i vremenski se poklapa sa javnim raspravama o nekim važnim zakonima iz oblasti rada.

"Radi se o nacrtima zakona o Fondu rada, Socijalnom savjetu, reprezentativnosti sindikata i zakona o zaštiti i zdravlju na radu. Neki od tih zakona su još na javnoj raspavi, dok je za neke istekla i krenulo se u dalji proces njihovog usvajanja", precizirao je Purišić.

Prema njegovim riječima, na pripremi nacrta vrlo posvećeno rade radne grupe, sastavljene od predstavnika svih socijalnih partnera, Unije poslodavaca (UPCG), USSCG, Saveza sindikata (SSCG), ministarstava, predstavnika Uprave za inspekcijske poslove, Agencije za mirno rješavanje radnih sporova, nevladinog sektora, Američke privredne komore i istaknutih pojedinaca iz oblasti radnog zakonodavstva.

On je kazao da očekuje da novi zakon, između ostalog, obezbijedi ravnotežu interesa zaposlenih i poslodavaca, da integriše u sebi sve relevantne preporuke i direktive Evropske komisije (EK) kako bi bio harmonizovan sa najvećim standardima u oblasti radnog prava i tako eliminiše mogućnosti za diskriminacije u sferi rada.

"Očekujem da se obezbijede uređeni odnosi poslodavaca i zaposlenih kroz zaključivanje ugovora o radu, smanjenje diskrecionih ovlašćenja poslodavaca, fleksibilnost i jednostavnost u pogledu načina uslova za osnivanje i raskid radnog odnosa, kao i da obezbijedi pronalaženje mehanizama za suzbijanje sive ekonomije na tržištu rada", dodao je Purišić.

Generalni sekretar USSCG, Srđa Keković, saopštio je da se donosi novi zakon o radu što sistemski najviše utiče na živote svih građana.

"USSCG kao i kolege iz druge sindikalne centrale imaju interes da taj zakon bude urađen po mjeri kako svijeta rada, tako i kapitala, što je težak i mukotrpan proces, jer je u kratkom vremenskom periodu više puta pregovorano oko tog zakona, a sada se dvije godine vode pregovori", rekao je Keković.

On je kazao da posebnu zahvalnost svih deset godina postojanja duguju Fondaciji Friedrich Ebert, koja je omogućila da o mnogim važnim temama raspravljaju na takav način.

"Uputili smo poziv svim poslaničkim klubovima, a vidim samo poslanički klub Demokrata. Možda i ostali dođu kasnije", dodao je Keković.

Projektni koordinator Fondacije Frierih Ebert, Bojan Lađevac, rekao je da se danas diskutuje o toj kontroverznoj debati u svakoj zemlji o reformi radnog zakonodavstva i da se stavi u neki širi politički i tematski kontekst.

"Imamo priliku da se posvetimo tome šta se novim setom zakona želi postići, da li je reforma u smislu fleksibilnosti radnih odnosa nekakva pretpostavka ekonomskog rasta, kakvi su efekti reforme radnog zakonodavstva u drugim zemljama ili regionu i kakvi su rizici za strukturalno slabiju stranu, a to su uvijek zaposleni", dodao je Lađevac.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније