Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina;Objavio: B.V. ]

29. 06. 2017. 16:15 >> 15:52

SKUPŠTINA CRNE GORE

Usvojene reforme visokog obrazovanja

Skupština Crne Gore usvojila izmjene i dopune Zakon o visokom obrazovanju kojim je propisano da osnovne i master studije za sve studente Univerziteta Crne Gore (UCG), koji studiraju po reformisanom modelu, budu besplatne.

Za izmjene i dopune zakona glasala su sva 42 poslanika vladajuće koalicije. 

Ministar prosvjete, Damir Šehović, rekao je tokom današnje rasprave u parlamentu da se izmjenama i dopunama Zakona stvaraju pretpostavke za kvalitetnije visoko obrazovanje u Crnoj Gori, a u cilju potreba stavljanja akcenta na dostupnost visokog obrazovanja svima pod jednakim uslovima, na kvalitet i mobilnost, finansijsku održivost i odgovornost UCG-a, ali i na usklađenost crnogorskog sistema visokog obrazovanja sa potrebama tržišta rada.

Šehović je odbacio kao neistinite „opaske i insinuacije“ da se ovaj Zakon donosi zbog nekog privatnog Univerziteta.

„Ovim Zakonom se ne povećava nijedno pravo privatnim univerziteta, samo se povećavaju prava UCG uz potrebu povećanju odgovornosti UCG, ukoliko ono želi da ostavi svoje pravo“, saopštio je Šehović u parlamentu.

On je dodao da se ovim Zakonom daje pravo UCG-u da zaokruži finansijsku stabilnost.

Zakonom je propisano uvođenje besplatnih osnovnih i master studija za sve studente koji studiraju po reformisanom modelu na UCG-u.

Zakonom je propisano i uvođenje prijemnog ispita za upis na master studije na UCG-u po reformisanom modelu.

Uvedena je i promjena modela studiranja, tako da će visokoškolci sada studirati po modelu 3+2+3.

Zakonom je propisano i osnivanje Agencije za kvalitet visokog obrazovanja, koja se prvi put formira u Crnoj Gori, na bazi prepruka Evropske komisije i niza eksperata koji su se bavili visokim obrazovanjem u Crnoj Gori.

Agencija će se baviti kvalitetom visokog obrazovanja u Crnoj Gori, akreditacijom, reakreditacijom i eksternom evaluacijom.

Zakonom je predviđen i drugačiji izbor članova Savjeta za visoko obrazovanje, kako bi se stavio veći akcenat na transparentnost i odgovornost budućih članova, te će ubuduće članove Savjeta birati parlament, na predlog Vlade.

Izmjenama i dopunama Zakona promijenjen je i model finansiranja UCG-a. Biće uveden takozvani ugovorni model finansiranja koji podrazumijeva prava i obaveze i za državu, i za UCG, a zahvaljući kojima će UCG stvoriti preptostavke za značajnija izdvajanja iz budžeta, ali pod uslovom da prethodno ispune one ciljeve koje je Vlada pred njim postavila.

Uvedena je obavezna praktična nastave na nivou od 25 odsto po predmetu, odnosno po godini, i prvi put će se u postupku akreditacije cijeniti postojanje kreditnog vrednovanja prakse.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније