Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

01. 07. 2017. 13:26   >>  13:00 1

MANJE ZLOUPOTREBA

Smanjena potrošnja lijeka za zavisnike

Potrošnja lijeka Buprenorfin je, od početka primjene novog Uputstva koje je Ministarstvo zdravlja izdalo u maju, smanjena za više od 50 odsto, pokazaju podaci koji su dostavljeni tom resoru iz javnih zdravstvenih ustanova Crne Gore.

„Uporednom analizom došli smo do brojki koje ukazuju na manji broj korisnika, pa je tako prije početka primjene novog načina prepisivanja lijeka broj pacijenata u Podgorici iznosio 311, a sada 147, Danilovgradu 12, sada osam, Baru 74, sada 51, Budvi 32, sada 22, a u Tivtu je sa deset smanjen na četiri“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Kako se navodi, u Beranama je broj korisnika sa 37 smanjen na 22, u Bijelom Polju sa 34 na 19, u Kotoru sa 40 na 33.

„Prema posljednjem izvještaju, u Kolašinu i Mojkovcu, gdje su ranije registrovana dva korisnika,u ovom trenutku se ti pacijenti ne pojavljuju“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da se, po novom Uputstvu, Buprenorfin, lijek koji koriste zavisnici od narkotika u zamjenu za opijate, a spriječava pojavu apstinencijalnih smetnji, više ne izdaje na recept, već se direktno dostavlja u zdravstvene ustanove i pacijentima daje u Centrima za mentalno zdravlje ili Metadonskim centrima direktno da popiju, u prisustvu zdravstvenog radnika.

„Lijek se dozira po procjeni psihijatra i daje se svakodnevno, uz obavezan psihijatrijski izvještaj koji ne može biti stariji od mjesec“, rekli su iz Ministarstva.

Kako su kazali, taj resor uputio je obavještenje svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori po kojem će pacijenti, sa izvještajem psihijatra, ne starijim od mjesec, moći da dobijaju terapiju svakodnevno u gradu u kome trenutno borave, zbog sezonskog rada ili godišnjeg odmora, na isti način kao i pacijenti koji žive u tom gradu.

„Potrebno je da se pacijenti sa izvještajem jave u Centar za mentalno zdravlje gdje će se direktno davati terapija, a evidencija voditi upisivanjem na poleđini izvještaja uz datum davanja i faksimil ustanove gdje je dato“, navode iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније