Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

04. 07. 2017. 13:46   >>  13:17

SAOPŠTENO IZ MINISTARSTVA

Na zanate 12 odsto više učenika

Nakon svih aktivnosti koje je Ministarstvo prosvjete sprovodilo u prethodnom periodu i kampanje "Stručno, moj izbor za budućnost", već nakon junskog upisnog roka na obrazovne programe trećeg stepena upisano je 609 učenika, što je za 12 odsto više nego prethodnih godina.

"Imajući u vidu da nas očekuje i avgustovski upisni rok, procjene su da će ove godine na programima trećeg stepena biti upisano oko 20 odsto više učenika u odnosu na prethodne godine", istakao je direktor direktorata u Ministarstvu prosvjete, Veljko Tomić.

Pored navedenog, na trogodišnjim programima u crnogorskim stručnim školama postoji mogućnost za dualno obrazovanje. Sistem dualnog obrazovanja podrazumijeva sitaciju u kojoj učenik trogodišnjeg programa paralelno realizuje školovanje i rad kod poslodavca uz novčanu nadoknadu, ukoliko postoji interesovanje obije strane.

Ministarstvo daje dodatne podsticaje i za djecu i za poslodavce koji se uključe u sistem trogodišnjeg i dualnog obrazovanja. Za poslodavce ti podsticaji podrazumijevaju da će od sada zaradu učenicima u dualnom obrazovanju u prva dva razreda plaćati Ministarstvo, a samo u trećem poslodavac, dok je do sada sve navedeno bila obaveza isključivo poslodavca. Ta naknada u prvom razredu iznosi najmanje 10 odsto prosječne neto zarade (50 eura), u drugom 15 odsto (75 eura), a u trećem 20 odsto (100 eura).

Podsticaji za učenike ogledaju se u mogućnosti da djeca koja se prijave za neka od deficitarnih zanimanja trećeg stepena dobiju mjesečne stipendije od 70 eura. Ovogodišnji konkurs za stipendiranje predvidio je 110 stipendija, a prijavilo se 117 učenika. Iz ministarstva navode da je u toku postupak rangiranja.

"Svi navedeni podsticaji zapravo znače da dijete koje se školuje po dualnom sistemu i pritom je korisnik stipendije, ima mjesečnu nadoknadu između 120 i 170 eura", ističe Tomić.

Kada je riječ o funkcionisanju sistema dualnog obrazovanja, Tomić je pojasnio i procedure: "Centar za stručno obrazovanje provjerava ispunjenost kadrovskih i materijalnih uslova prijavljenih poslodavaca. Dodatno, u srednjim stručnim školama postoji sistematizovano mjesto Organizator praktične nastave, koji prati realizaciju nastave kod poslodavca. Postignuća učenika provjerava komisija sastavljena od predstavnika Škole i poslodavca".

"U Njemačkoj je stopa nezposlenosti mladih oko 7 odsto, što je znatno manje u odnosu na prosjek nezaposlenosti mladih u EU, upravo zbog funkcionalnog dualnog obrazovanja. Ovaj sistem je od velike važnosti za razvoj ličnih kompetencija, ali i tržište, te koristim priliku da pozovem poslodavce da se za sve dodatne informacije po ovom pitanju obrate Ministarstvu",  zaključuje Tomić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније