Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Anadolija [ Objavio: O.Z. ]

06. 07. 2017. 16:54 >> 16:26

KONFERENCIJA U PODGORICI

Kada je napadnut novinar, napadnuti su svi

Napadi na novinare u regionu sve su učestaliji, sloboda medija je ugrožena, a novinari rade i žive u teškim uslovima, neke su od poruka koje su danas saopštene u Podgorici, na konferenciji pod nazivom „Sloboda medija i bezbjednost novinara u regionu“, koju su organizovala udruženja i sindikati medija i novinara zemalja regije.

Predsjednik hrvatskog novinarskog društva, Saša Leković, kazao je da su u svakoj od zemalja regiona ugrožene sloboda medija i novinarska struka u cjelini.

"Dogodila su se ubistva novinara, koja nijesu riješena. Jedno od tih jeste i ubistvo crnogorskog novinara Duška Jovanovića. Naša poruka građanima jeste da je novinarstvo temeljni stub društva, a napad na novinare i medije jeste napad na cjelokupno društvo. Mi se ne borimo samo za sebe i naše članove, već za sve građane BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Hrvatske. Kada je napadnut novinar, napadnuti smo svi, bez obzira na pol, naciju ili grad u kojem živimo", kazao je Leković.

Novinari iz regiona predstavili su danas neke od problema sa kojima se susreću njihove kolege. Prema riječima predsjednika Udruženja novinara Makedonije, Nasera Selmanija, ta država je u posljednjih pet godina "crna tačka" po ograničavanju slobode medija.

"Makedonija je jedinstvena zemlja u Evropi gdje su novinari u zatvoru. Cilj svake vlasti koja koristi nasilje protiv novinara jeste da sprečava kriticizam u medijima. Imali ste primjer da vidite upad pristalica bivšeg premijera Makedonije Nikole Gruevskog u parlament, ali nijeste vidjeli da su u tom danu masovno bili napadnuti novinari. Na stotine novinara je bilo fizički napadnuto, oduzete su im bile kamere, kako ne bi izvještavali. Na sreću, sada imamo novu vladu, koja je zalaže da se takva praksa prekine", rekao je Selmani.

Njegov kolega iz Srbije Svetozar Raković kazao je da u Srbiji postoje pritisci na novinare od strane više faktora.

"Imamo pritiske u oblasti pravosuđa, ekspresno se donose presude protiv novinara. Navešću primjer ministra policije, kada je tužio nedjeljnik NIN. Nakon samo jednog ročišta, saslušani su svjedoci i donesena je presuda. Posljednjih godina raste broj pritisaka protiv novinara. Ove godine smo do sada imali 47 slučajeva pritisaka, prijetnji i napada na novinare. Političari sa javnih mjesta vrijeđaju i prijete novinarima", kazao je Raković.

Petrit Colaku sa Kosova, istakao je da novinari u ovoj zemlji žive i rade u teškim uslovima.

"Jedan od problema je nedostatak ugovora za novinare, kolege nijesu sigurne za svoj posao. Vlasnici medija duguju po 7-8 zarada. Postoji i cenzura u medijima. Od januara do kraja juna ove godine registrovali smo sedam slučajeva verbalnih prijetnji", kazao je Colaku.

Iz Sindikata medija Crne Gore saopšteno je da je prema podacima Zavoda za statistiku Crne Gore, u 2016. godini u Crnoj Gori bilo evidentirano 1375 novinara, što je za stotinu više u odnosu na godinu prije.

Takođe, predsjednica Sindikata medija Crne Gore, Marijana Camović, podsjetila je na rezultate zajedničkog istraživanja ovih organizacija s kraja prošle godine koje je pokazalo da u svim zemljama regiona novinari i medijski radnici imaju nesiguran posao, a više od polovine anketiranih novinara je ocijenilo da se njihov ekonomski položaj pogoršava.

"Više od polovine ispitanika iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore kazalo je da cenzura utiče na njihov rad, a isti stav imalo je i oko 40% ispitanika iz Srbije i 30% njihovih kolega sa Kosova. Osim u BiH, više od polovine anketiranih novinara istaklo je da postojanje mogućnosti građanske tužbe zbog klevete utiče na njihov rad. Novinari različito koriste pravo na slobodan pristup informacijama. Tako ga u BIH i Srbiji znatno koriste, a u Crnoj Gori i Makedoniji ne tako često. Čak 78% anketiranih novinara na Kosovu istaklo je da su institucije odbile da im daju tražena dokumenta, a taj procenat je manji u drugim državama ali takođe prilično visok", navodi se u istraživanju.

Na konferenciji je predstavljen web sajt www.safejournalist.net, gdje novinari žrtve mogu prijaviti napade i kršenja prava.

U bazi se nalazi 357 napada u 6 država regiona: Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kosovu i Crnoj Gori, koji su se dogodili od 2014. godine.

Predstavnici udruženja članica Regionalne platforme Zapadnog Balkana borave do 7. jula u Podgorici na treningu posvećenom razvoju kapaciteta za javno zastupanje. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније