Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

12. 07. 2017. 14:33 >> 14:06

INSTITUT ALTERNATIVA

ASK nema pristup svim računima

Gotovo polovina članova Vlade i lidera parlamentarnih političkih partija nijesu dali Agenciji za sprječavanje korupcije saglasnost o pristupu njihovim bankovnim računima, saopšteno je iz Instituta Altenativa.

Kako je saopšteno iz te nevladine organizacije (NVO), predsjednik Vlade Duško Marković i devet od ukupno 19 ministara, nijesu dali saglasnost Agenciji za provjeru njihovih žiro računa.

"Među onima koji ne žele da Agencija ima uvid u njihove žiro račune nalaze se i dva od tri potpredsjednika Vlade - Zoran Pažin, potpredsjednik za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministar pravde, i Rafet Husović, potpredsjednik za regionalni razvoj", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, saglasan da mu Agencija kontroliše bankovne račune.

Među devet ministara koji nijesu dali saglasnost, kako navode iz IA, nalaze se i ministi odbrane, finansija, vanjskih poslova, prosvjete, ekonomije, saobraćaja i pomorstva i rada i socijalnog staranja - Predrag Bošković, Darko Radunović, Srđan Darmanović, Damir Šehović, Dragica Sekulić, Osman Nurković, Kenan Hrapović i Kemal Purišić.

Iz IA su kazali da su uvidom u imovinske kartone predsjednika političkih partija koje su zastupljene u parlamentu utvrdili da sedam od ukupno 16 njih ne želi da im Agencija provjerava žiro račune.

Među njima su, kako se navodi u saopštenju, predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, Pokreta za promjene Nebojša Medojević, Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić, Socijaldemokrata Ivan Brajović, Liberalne partije Andrija Popović, kao i lideri Demosa Miodrag Lekić i Bošnjačke stranke Rafet Husović.

"Ovo nam govori da viša funkcija u praksi ne znači i veću otvorenost i odgovornost prema građanima, budući da većina njih istovremeno obavlja vrlo visoke javne funkcije – poslanika, predsjednika Skupštine, potpredsjednika Vlade", smatraju u IA.

Prema njihovim riječima, iako statistika Agencije za sprječavanje korupcije iz Izvještaja o radu za prošlu godinu govori u prilog tome da većina javnih funkcionera (73 odsto) i državnih službenika (76 odsto) "nema šta da krije", odnosno da su dali saglasnost za provjeru bankovnih računa, čini se da je na najvišem nivou javnih funkcionera ta statistika porazna.

"Ovo je važno naročito ako se ima u vidu da većina pomenutih funkcionera već duži niz godina obavlja različite javne funkcije putem kojih ima pristup brojnim državnim resursima i novcu građana", kaže se u saopštenju.

Iz IA su kazali da su i ranije ukazivali na potrebu da Agencija objavljuje spisak javnih funkcionera i državnih službenika koji su dali, odnosno nijesu dali saglasnost za provjeru njihovih žiro računa.

"Takođe, kroz slobodan pristup informacijama, tražili smo Agenciji kopije datih saglasnosti, uz zaštitu ličnih podataka - brisanje jedinstvenog matičnog broja i broja žiro računa javnih funkcionera", kazali su iz te NVO.

Kako su naveli, Agencija već skoro devet mjeseci ćuti na njihove zahtjeve, kao i na rješenja Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama kojima su usvojene njihove žalbe.

"Iako je sada informacija o tome ko je dozvolio pristup svojim bankovnim računima a ko ne, sastavni dio izvještaja o prihodima i imovini koje na svojoj internet stranici objavljuje Agencija, još ne postoji objedinjena, javno dostupna informacija o tome koji funkcioneri kriju svoje bankovne račune", dodaje se u saopštenju IA.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније