Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Vanja Rakonjac, TVCG

13. 07. 2017. 19:49   >>  20:37 33

SELO SLATINA

U Andrijevici spomenik Puniši Račiću

U selu Slatina, nadomak Andrijevice, Puniša Račić dobio je spomenik. Inicijativu da se u njegovom rodnom mjestu postavi spomen-obilježje pokrenulo je bratstvo Račića. Uz njih su stali i mještani Slatine. Odbacuju navode da je Puniša Račić zločinac. Branio je, kažu, svoju čast i obraz kada je na uvrede u narodnoj skupstini Jugoslavije 1928. godine odgovorio pucnjima iz pištolja. Račić je tada ubio narodne poslanike iz Hrvatske: Pavla Radića i Đura Basaričeka, a ranio Stjepana Radića, Ivana Granđu i Ivana Pernara. Odslužio je 14 godina zatvorske kazne.

Za mještane Slatine Puniša Račić je znamenita istorijska ličnost. Podizanjem spomenika željeli su, kažu, da razdvoje istoriju od čina i glasina.

Slatinjani kažu da nikom ne prkose već vraćaju dug svojim zaslužnim precima. Istoričari, načelno, nemaju  ništa protiv toga da se bilo kome podigne spomenik. To je, kažu, vrijednosni sud i odgovornost onoga ko to radi, ali je pitanje da li moderna Crna Gora može sebi da dozvoli da baštini tradiciju političkih ubistava i retrogradnog rješavanja političkih problema.

U Opštini Andrijevica kažu da podizanje spomenika Puniši Račiću nije u njihovoj nadležnosti. Komunalna inspekcija tog grada je izašla na teren, načinila zapisnik i obavijestila državnu inspekciju. 

Podsjetimo: Zakonom o spomen-obilježjima, između ostalog, propisano je da nije dozvoljeno podizati spomenik za događaj koji označava gubitak slobode ili nezavisnosti Crne Gore, simbolizuje saradnju sa okupatorom, licu koje je bilo saradnik okupatora, zastupalo fašističke, šovinističke ili nacističke ideje i koje je u istoriji Crne Gore ili u istoriji čovjecanstva imalo negativnu ulogu.

Пратите нас на

Коментари33

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније