Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 06. 2013. 23:32 >> 23:32

TRAŽE RJEŠENJE

Mojkovac: Bez prilaza za invalide

U Mojkovcu nema propisno urađenih kosih prilaza, za osobe u invalidskim kolicima, ako izuzmemo Centar za kulturu, Odjeljenje unutrašnjih poslova MUP-a, Doma zdravlja i srednje škole, saopšteno je na okruglom stolu „Dostupnosti objekata osobama u kolicima“, koji je organizovalo Udruženje hendikepiranih „Srce“.

Predsjednik Udruženja Duško Rakočević, upozorio je da su pješački prelazi bez odgovarajućih prilaza, te da osobe u kolicima ne mogu ući u restorane i kafiće, Turističku organizaciju, Zavod za zapošljavanje, Elektrodistribucija, čak ni u apoteke i mnoga druga mjesta.

„Tamo gdje su urađeni prilazi, najčešće ne ispunjavaju ni najosnovnije standarde. Gotovo su svi strmi, uski i bez ograde“, naglasio je Rakočević.

On kaže da, lokalna uprava, treba da ove probleme riješi tako što će uskratiti upotrebnu dozvolu svima koji nemaju izgrađen kosi prilaz, niti pokazuju namjeru da to urade, iako su po zakonu obavezni.

Rakoević je najavio pisanje prijava za sve koji se ogluše o tu obavezu.

Sa prijedlogom udruženja „Srce”, nije saglasan, Sekretar Sekretarijata za uređenje prostora, Jovo Marković podsjetivči prisutne da je lokalna uprava obavezna da izda dozvole, ako se završi tehnički prijem objekta.

On je predložio da se problem rješava dogovorom sa vlasnicima, što je podržao i Vuk Fuštić, iz Elektrodistribucije.

“Većina objekata izgrađena je mnogo prije usvajanja zakona koji ih obavezuje da imaju kose prilaze. Tako da je na nekim mjestima prilaze gotovo nemoguće uraditi, a u nekim slučajevima njihova izgradnja zahtijeva značajna ulaganja koja mnogi u ovom trenutku ne posjeduju. Treba vidjeti šta su prioriteti, i dogovorom, a ne prijavama i kaznama, rješavati problem”, ocijenio je Fuštić.

Vukoman Kljajević,Radio Crne Gore

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније