Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

14. 07. 2017. 18:52 >> 18:25

SEDAM NVO

Osuđuju nisku kaznu za pokušaj silovanja

Presuda sudije podgoričkog Višeg suda, Vladimira Novovića, kojom je M.D. (66) osuđen na 15 mjeseci zatvora "za pokušaj silovanja i nedozvoljeno držanje oružja" neprihvatljiva je, smatraju u sedam nevladinih organizacija.

"Smatramo da je neprihvatljivo da se za pokušaj silovanja maloljetnog lica izrekne ovako niska i neprimjerena kazna zatvora, a dodatno uzimajući u obzir da je pomenuti M.D. proglašen krivim i za nedozvoljeno držanje oružja“, kaže se u saopštenju nevladinih organizacija Sigurna ženska kuća, Roditelji.me, ADP-Zid, Građanska alijansa, Hiperion, LGBTIQ Socijalni Centar i LGBT Forum Progres. 

Oni su naveli da je istoga dana, kada je izrečena ta kazna, izrečena i kazna tek punoljetnoj osobi od 18 mjeseci zbog razbojništva počinjenog u Podgorici.

"Ovom odlukom je Viši sud u Podgorici efektivno obesmislio krivični zakonik Crne Gore, i obezvrijedio patnju i poslijedice koje je maloljetna osoba pretrpjela, i čiji će oporavak od ovog gnusnog čina trajati godinama“, smatraju potpisnici saopštenja. 

Oni su zatražili od Tužilaštva da uloži žalbu, od Vrhovnog suda da donese načelni pravni stav kojim se preciziraju uslovi za eventualne olakšavajuće okolnosti za ovo krivično djelo, a od Ministarstva pravde zahtijevali su da inicira strukovne rasprave koje će preispitati legislativu i sudsku praksu.

Pozivali su Viši sud i Ministarstvo pravde, da se ozbiljnije pozabave nasiljem koje djeca, a posebno djevojčice, svakodnevno trpe, da pravično primjenjuju zakone Crne Gore, i jednako zaštite sve žrtve, a pogotovo one koje su maloljetne i čiji se glas ne čuje. 

"Ovakve presude dokazuju koliko je bilo važno da se prihvate izmjene Krivičnog zakona i povećaju kazne za obljubu djeteta, koje su predlagale nevladine organizacije, a Vlada i parlament odbili“, navodi se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније