Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

15. 07. 2017. 08:00 >> 08:33
10

CRNOGORSKE VLASTI

Rusiji poslat zahtjev za Ananija Nikića

Crnogorske vlasti uputile su zahtjev kolegama u Rusiji da ih obavijeste u kojoj je fazi postupak protiv crnogorskog državljanina Ananija Nina Nikića, koji je uhapšen 2. aprila u regiji Rostov. Protiv Nikića se pred Specijalnim državnim tužilaštvom vodi postupak zbog sumnje da je učestvovao u pripremanju terorističkih napada na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine.

Za crnogorskim državljaninom bila je raspisana međunarodna crvena potjernica. On je uhapšen u regiji Rostov ali crnogorske vlasti nijesu upoznate da li je Nikić i dalje u ekstradicionom pritvoru i kada će biti izručen našoj državi.

Nikiću se stavlja na teret krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Za Ananija Nikića istražitelji su se zainteresovali nakon što je bivši srpski obavještajac Slavko Nikić tvrdio da mu je nudio da bude jedan od ključnih organizatora grupe koja je trebalo da „izazove haos u Crnoj Gori".

Prema informacijama crnogorskih istražitelja, Nikić je Crnu Goru napustio još 9. novembra prošle godine, a mediji su tada pisali da operativni podaci ukazuju da se nalazi na teritoriji Rusije.

Specijalno tužilaštvo je nakon šest mjeseci opsežne istrage podiglo optužnicu protiv četrnaest okrivljenih, dok je postupak protiv Nikića razdvojen. Viši sud je potvrdio optužnicu kojom se okrivljeni terete da su pripremali terorističke napade nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Početak suđenja zakazan je za 19. jul a optuženima će suditi krivično vijeće sutkinje Suzane Mugoše.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov; srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević; trojica crnogorskih državljana – lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a.

Prema navodima iz optužnice, na čelu kriminalne organizacije bila su dvojica ruskih obavještajaca Eduard Šišmakov (Širokov) i Vladimir Popov. Nalazima iz istrage Šišmakov i Popov se terete da su oformili grupe na teritoriji Crne Gore, Srbije i Rusije s ciljem "vršenja neodređenog broja krivičnih djela terorizam" i krivičnih djela ,,ubistvo najviših predstavnika Crne Gore".

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније