Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

rtcg.me [ Objavio: O.Z. ]

15. 07. 2017. 11:06 >> 11:51

PODRUČJE PODGORICE

Situacija mirna, aktivna tri požara

Na području Podgorice jutros su aktivna tri požara, u mjestima Klopot i Poprati, kao i na Kakarickoj gori saopšteno je iz Službe zaštite i spašavanja.

Služba zaštite je od petka u sedam sati do jutros imala ukupno 63 intervencije.

Komandir Službe, Andrija Čađenović, rekao je Televiziji crne Gore da je jutros situacija na teritoriji Podgorice nešto povoljnija i naveo da su aktivna tri požara.

"Aktivan je požar u mjestu Klopot u Bratonožićima. Tamo naše vatrogasne ekipe stalno obilaze teren i prate požar. Takođe, aktvan je poćžar i mjestu u Popratima, nakon Kučkih korita, gdje vatru gasi jedna ekipa uz pomoć mještana. I u naselju Borut u Doljanima opet se aktivirao požar na Kakrickoj gori", kazao je Čađenović.

On očekuje da će danas imati pomoć i iz vazduha.

"Jutros u komunikaciji sa Direktoratom za vanredne situacije je dogovoreno da se iskoriste povoljne vremenske prilike i da se pokuša dejstvovati iz vazduha. Očekujem dva dromadera da pokušaju da nam pomognu", kazao je Čađenović za TVCG.

Pomoć iz drugih opština

On je naveo da su vatrogasci pripravni, jedna smjena je dežurna, a jedna u pripravnosti.

Podgoričkim vatrogascima su se u petak pridružile kolege iz sjevernih opština Mojkovac, Pljevlja, Rožaje i Berane, a danas očekuju kolege iz Plava.

"Po jedno vozilo i tri vatrogasca su nam na raspolaganju i biće tu do otprilike utorka ujutru jer do tada očekujemo pojačan sjeverni vjetar", kazao je
Čađenović za agenciju Mina, dodajući da su spremni ako bi bilo potrebe za većim intervencijama, kao što je bilo prethodna dva dana.

On je saopštio da je u petak na sastanku u Direktoratu za vanredne situacije dogovoreno da Vojska Crne Gore bude u pripravnosti i spremna je da se uključi kad ih pozovemo.

Najkritičnije bilo na Vranjskim njivama

Pripadnici Službe zaštite glavnog grada juče su ugasili požare u Rogamima, Berima, na Malom brdu, Komanima, na obali Morače, u Doljanima, Bratonožićima…

Najkritičniji je bio onaj na Vranjskim njivama, gdje su kuće Vujoševića, Kosovića i Lašića odbranjene u posljednjem času. Naglašavajući da se vjetar znatno smirio, načelnik Službe zaštite Andrija Čađenović je kazao da je situacija na terenu, sinoć poslije 19 časova, bila dosta povoljna.

"Aktivno je nekoliko manjih požara na obali Morače, u Doljanima, koji se tokom popodneva bio primakao kućama, manji požar je i na brdu Ćafa, odakle se spušta prema Komanima, kao i u Bratonožićima", kazao je Čađenović, uz napomenu da ovi požari ne ugrožavaju objekte i imanja.

Spašavanje domova

Najžešća borba sa vatrom vodila se na Vranjskim njivama, gdje se požar sa Malog brda, koji je lokalizovan prethodne noći, razbuktan južnim vjetrom spustio do kuća Vujoševića, Kosovića i Lašića.

Načelnik Službe zaštite Andrija Čađenović je istakao da je dva sata (od 16 do 18 časova) vođena žestoka borba sa vatrom, ali da je požar stavljen pod kontrolu. Kako je dodao, na kritičnim lokacijama na Malom brdu dežuraju ekipe Službe zaštite.

Veliku pomoć vatrogasci su imali i od mještana, koji su vodom sa crijeva i kantama branili kuću i košnice Zorana Vujoševića, do čijeg se praga vatra spustila.Prvi komšija Zorana Vujoševića, Dejan Kosović je, gaseći crijevom vatru, kazao da je Vujošević u selu u Gornjoj Morači.

"Ne možemo prići preblizu, oči izgoreše od vatre", kazala je njegova supruga, koja mu je pomagala u gašenju. Tjerajući od ognja preplašenog psa Zorana Vujoševića, čija je kućica izgorela u plamenu, Milan Vukašinović i Stefan Žugić, kao i druge komšije, pomagali su u gašenju.

Borba sa vatrom

U blizini magacina Direktorata za vanredne situacije i Elmaga u Rogamima, koje su vatrogasci juče branili od vatre, u gašenju požara na imanju gdje su torovi za ovce, Dušku Šćepanoviću pomagala je Svetlana Radević.

On sa naprtnjačom, a ona manjom plastičnom kanticom, čekajući pomoć Službe zaštite, suprotstavljali su se vatrenoj stihiji.

"Izgorjeli su stubovi pa nemamo struje, a tako ni vode jer nam ne rade hidrofori", kazala je Radević i dodala da bi im dobrodošla još koja naprtnjača.

Služba zaštite je juče ujutro u gašenju požara na Malom brdu i Rogamima imala pomoć dva aviona Direktorata za vanredne situacije, koji su i dan ranije učestvovali u gašenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније