Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

rtcg.me [ Objavio: O.Z. ]

15. 07. 2017. 14:35   >>  19:17 40

INSPEKCIJA ZA ZAŠTITU KULTURE

Naređeno rušenje spomenika Račiću

Uprava za inspekcijske poslove naložila je opštini Andrijevica da u roku od dva dana ukloni spomenik Puniši Račiću podignut u Slatini.

 

Prilog Vanje Rakonjac, TVCG

Iz opštine su kazali Televiziji Crne Gore da će preduzeti sve zakonom propisane mjere i radnje. Državna inspekcija danas je pregledala dokumentaciju i zapisnik komunalne inspekcije Andrijevice sačinjen prije postavljanja spomenika i na osnovu toga donijela odluku. 

Račić, poslanik Radikalne stranke u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, je 1928. godine u Narodnoj skupštini u Beogradu ubio trojicu poslanika Hrvatske seljačke stranke, a dvojicu ranio, zbog čega je 14 godina proveo u zatvoru.

Podsjetimo, iz Vlade je juče saopšteno da će biti preduzete sve zakonske mjere da ovaj spomenik, postavljen bez znanja države, bude uklonjen. Ministarstvo vanjskih poslova je saopštilo da se činom otkrivanja spomenika Račiću, vrijeđaju ne samo najdublja osjećanja hrvatskog naroda i države, već se nastoje produbiti političke podjele u Crnoj Gori.

Reagovali su i iz Ministarstva kulture i poručili da ovo spomen-obilježje nije podignuto u skladu sa odredbama Zakona o spomen-obilježjima, odnosno u skladu sa Programom podizanja spomen-obilježja koji uz prethodnu saglasnost Ministarstva kulture donosi Skupština opštine Andrijevica.

Reagovao je i zvanični Zagreb. Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske oštro je osudilo otkrivanje spomen obilježja Račiću, te je tim povodom uputilo protesnu notu ambasadoru Crne Gore u Zagrebu Boru Vučiniću.

Пратите нас на

Коментари40

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније