Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

16. 07. 2017. 12:56   >>  16:05 12

VELIKI POŽAR

Nijesu ugrožene kuće i stanovnici Bigove

Veliki požar koji je jutros ioko 9 sati izbio na granici između Krtola i Donjeg Grblja, odnosno između opština Tivat i Kotor, gase pripadnici vatrogasnih službi iz više gradova, dobrovoljci i mještani. Iz Direktorata za vanredne situacije saopštavaju da, za sada, požar ne ugrožava kuće i stanovništvo Bigove. Iako je bilo takvih informacija, do evakucije stanovnika nije došlo jer su vatrogasci održavali požar na bezbjednoj udaljenosti od Bigove. Nezvanično, kotorska policija je iz Bigove preventivno izvela strane državljane.

Taman kada se oko deset sati smirila situacija sa hercegnovske strane Luštice, požar se opet razbuktao iznad naselja Donji Klinci, a istovremeno je s druge strane izbio požar na potezu od Grabovca ka Bigovi.

"Situacija je teška... Selo Bigovo je ugroženo pa smo naredili djelimičnu evakuaciju. Borimo se i nadamo se da ćemo brzo ugasiti požar. Najave su da će biti olujni vjetar, pa je moguće da vatra preskoči dio puta i da nastavi napredovanje prema kućama", kazao je za TVCG načelnik Službe zaštite Kotor, Maksim Mandić.

On je kazao da za sada nema mjesta panici i dao upustva kako da se građani ponašaju u slučaju evakuacije.

"Treba da sa sobom ponesu amo najosnovnije i da poštuju naređenja zbog svoje bezbjednosti", kazao je Mandić.

Načelnik Službe zaštite i spasavanja Tivat Zoran Barbić, kazao je oko 11 sati da se požar širi munjevitom brzinom, ide prema plaži i Bigovi.

"Aktivirao se ponovo i požar kod Rosa. Situacija je alarmantna nemamo pomoći iz vazduha zbog jakog vjetra, koji svaki čas okreće pravac. Svi smo na terenu, svo ljudstvo, oprema, tehnika. Samo su ostale nužne snage da eventualno brane grad. Dramatična je situacija i alarmantna. Zato molim sve subjekte, koji mogu bilo kako da pomognu neka izađu na teren", pozivao je preko Radija Jadran Barbić.

Požar na potezu od Grabovca ka Bigovi izbio je oko 9 sati, javlja Radio Tivat.

Tivatski vatrogasci odmah su se uputili na mjesto požara sa četiri protivpožarna vozila. U gašenju požara učestvuju i kotorski vatrogasci.

Avioni ne mogu pomoći, plamen i do 30 metara

Otežavajuća okolnost je jak sjeverni vjetar koji duva prema vatrogascima.

"Vjetar je promjenjivog pravca pa ne mogu sa preciznošću reći kada će vatra stići do pristupačnog dijela terena za gašenje. Ovim tempom veoma brzo", kazao je Skala radiju Maksim Mandić, komandir kotorskih vatrogasaca.

Sva operativa kotorske službe zaštite i spašavanja je na terenu zajedno sa DVD iz Perasta.

"Za sada svaka prognoza nije u skladu sa strukom i ni avioni nam ne mogu pomoći, jer duva jaka bura pa smo prepušteni sami sebi", rekao je Mandić.

On je naveo da na pojedinim mjestima plamen doseže i do 30 metara visine, pa ako bude trebalo moraće se evakuisati.

"Daćemo sve od sebe da odbranimo kuće", kazao je Mandić.

U pomoć vatrogascima su pritekli mještani Bigove i okolnih sela, ali i turisti.

I dalje gori na hercegnovskom dijelu Luštice

Vatrgosasci se i dalje bore sa požarom na poluostrvu Luštica, gdje je zahvaćeno više od stotinu hiljada metara kvadratnih. Objekti nijesu ugroženi, rečeno nam je iz hercegnovske Službe zaštite i spasavanja. Vatra je ugašena na dijelu iznad Potkopa, dok je u toku gašenje požara koji se širi prema bivšoj kasarni u Klincima i ka plaži Dobreč. Bura koja od juče duva otežava posao vatrogascima.

Radio Jadran prenosi da je vatra nevjerovatnom brzinom, za svega 15-ak minuta, potpomognuta jakim sjeveroistočnim vjetrom, izbila do gornjeg puta, proširila se u dva kraka, jedan ka vrhu, drugi ka Dobreču.

Odmah su u akciju gašenja krenuli najbliži iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Krtoli, pa Služba zaštite i spasavanja Tivta, a iz Herceg Novog su upućena dva vatrogasna vozila i osam pripadnika Službe zaštite.

"Vjetar je veliki problem. Stalno razbuktava požar. Raznosi zapaljene šišarke … U borbi sa vatrom su tri vatrogasne ekipe, iz Krtola, Tivta i Herceg Novog, kao i privatnici sa svojim vozilima. Teško se orjentišemo jer je noć, ne smijemo da ugrozimo ni ljudstvo niti vozila. Na ovom području nema kuća, samo stara kasarna u Donjim Klincima", kazao nam je Radiju Jadran oko dva sata jutros komandir Vatrogasne jedinice u Herceg Novom, Zlatko Ćirović.

Jutros oko 8 sati situacija je bila puno bolja i na terenu je bilo deset vozila, osam vatrogasnih iz Krtola, Tivta i Herceg Novog i dvoje privatnih. Požar je skoro bio stavljen pod kontrolu i lokalizovan, da bi se dva sata kasnije vatrogasci povukli, jer je bilo mirno.

Međutim, nakon 11 sati požar vatra se ponovo rasplamsala.

Načelnik hercegnovske Službe spasavanja, Zlatko Ćirović, kazao je da je zbog novonastale situacije uputio još dva vozila na Lušticu na hercegnovski dio.

"Pozvali smo i kolege iz Budve da nam priskoče i pomognu gašenje. Na trenu je 15 hercegnovskih vatrogasaca sa četvoro kola i pripravna je u Novom jedna smjena. Na novskom dijelu do sada nije bilo objekata niti ugroženih kuća. Ali borba sa vjetrom je nepredvidljiva i očekujemo pomoć svih koji mogu da je pruže" kazao nam je Ćirović.

Bura se ne smiruje, a prognoze su da će duvati cijelog dana.

"Kako smo se nadali, dobro je, ipak, jer ni u jednom trenutku nijesu bili ugroženi životi i kuće", kaže za Radio Jadran Ćirović.

Cetinje: Pod kontrolom požar u Katunskoj nahiji, aktivno nekoliko

Požar u Katunskoj nahiji, na području cetinjske opštine, koji bukti već deseti dan, pod kontrolom je. Iz Službe zaštite i spasavanja apeluju na građane da ne pale vatru na otvorenom, jer, kako navode, požar je sigurno izazvan ljudskim faktorom.

Cetinjski vatrogasci gase vatruu na nekoliko lokacija. Uz požare kod Njeguša i na potezu ka Lastvi Čevskoj, u toku je intervencija u Rijeci Crnojevića, prenosi Cetinjski list.

Stanje na Njegušima, kako kaže rukovodilac Službe zaštite i spašavanja Aleksandar Zuber, i dalje je ozbiljno, ali je najvažnije da nema ugroženih objekata. Noć je bila nešto mirnija u odnosu na prethodni dan, a vatrogasci su dalje na pomenutoj lokaciji – gdje su proveli i čitavo veče.

Jak vjetar danas utiče i na novo širenje požara od Barjamovice, Velestova i Markovine ka Lastvi Čevskoj. Objekti na toj lokaciji, takođe, nijesu ugroženi. Uprkos tome, ekipe su na terenu, a posebno se motri na Gornju Markovinu.

U Rijeci Crnojevića u toku je gašenje požara koji je zahvatio lokaciju nedaleko od “Ribarstva”. Iz Službe zaštite i spašavanja kažu kako će taj požar brzo biti ugašen.

Najnoviji požar izbio je u mjestu Trešnjevo, gdje se već zaputila ekipa Službe zaštite i spašavanja, a gdje u gašenju učestvuju mještani.

Vatrogasci su u međuvremenu intervenisali i u Češljarima, a dobra vijest je da je ugašen požar na planini Garač, koji je proteklih dana bio aktivan na području danilovgradske i cetinjske opštine.

U Podgorici je tokokm noći i jutros izbilo nekoliko požara, a trenutno su aktivna dva - u Piperima i na Marezi.

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније