Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

rtcg.me [ Objavio: O.Z. ]

17. 07. 2017. 19:45   >>  23:14 2

INTERAKTIVNA MAPA

Pogled iz svemira na požare u CG

Požari u Crnoj Gori bukte posljednjih dana, a najviše ih je na primorju u bokeljkim opštinama i u Podgorici. Najveća borba sa vatrenom stihijom je na poluostrvu Luštica, a zbog jakog vjetra protivpožarni avioni ne mogu u svakom momentu da pruže pomoć iz vazduha. Koliko je situacija ozbiljna vidi se na interaktivnoj mapi sistema AFIS (Advanced Fire Information System).

Advanced Fire Information System (AFIS) u prevodu bi značio Napredni sistem za informacije o požarima.

Sistem pruža informacije o trenutnim požarima koje otkrivaju senzori na satelitima za posmatranje Zemlje. Sateliti pokrivaju više regija širom svijeta, a sistem omogućava praćenje aktivnog požara na interaktivnoj mapi i u realnom vremenu upozorava registrovane korisnike kada se požar otkrije.

U Crnoj Gori je aktivno više požara u primorskoj i centralnoj regiji, a na Trešnjevu u Opštini Cetinje je izgorjela jedna kuća.

Situacija na Luštici postaje sve dramatičnija uprkos svim naporima angažovanih na gašenju požara.

Tokom dana je bilo aktivno nekoliko manjih požara na teritoriji Glavnog grada, ali su svi uspješno lokalizovani, uključujući i požar na brdu Ljubović.

Ministarstvo unutrašnjih poslova zatražilo je međunarodnu pomoć za gašnje požara. Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić saopštio je da postoji mogućnost da već večeras bude upućena pomoć avionima.

Požari bukte i u regionu, kao što se vidi na interaktivnoj mapi.

Veliki požari su u Hercegovini i hrvatskom primorju. Teška situacija je u Dalmaciji, posebno u zaleđu Splita.

Takođe, mapa pokazuje da požara ima i duž većine obale Italije.

Interaktivnu mapu sa požarima možete pratiti na OVOM LINKU.

OPŠTINE GDJE BJESNE POŽARI:

Herceg Novi: Situacija na hercegnovskom dijelu Luštice je i dalje kritična. Pripadnici SZS iz Plava (jedno vozilo i 3 spasioca) i Rožaja (jedno vozilo i 2 spasioca) pomažu vatrogascima iz Tivta i Herceg Novog. Iz Područne jedinice Herceg Novi Direktorata za vanredne situacije smo saznali da je od svih ljudi koji su danas evakusiani sa Rta Veslo njih 45 zatražilo smještaj, koji im je veoma brzo i obezbijeđen. Lica su smještena u lokalne hotele, a ukoliko bude još takvih zahtjeva, sva lica će biti adekvatno smještena.

Tivat: Sve raspoložive ekipe su na Luštici. Jedna ekipa prati situaciju u mjestu Rose, dok su sve ostale ekipe upućene na Rt Veslo i brane kuće. Na terenu je svo raspoloživo ljudstvo i mehanizacija. U mjestu Rose i Radovići se nalaze dva vozila Vojske CG i pet lica, a ostala vojna lica je u pripravnosti.

Kotor: I dalje je aktivan požar u Bigovi. Situacija je nešto povoljnija nego ranije ovog dana. Vatrogasci su uspjeli da liniju vatre udalje od kuća, ali i dalje gori velika površina šume i rastinja. Gašenje otežava jak vjetar. Na terenu je 6 vozila i 18 vatrogasaca iz Službe zaštite Kotor, a pomažu im i kolege iz Budve i DVD Perast sa jednim vozilom i 3 vatrogasca. DVD Perast je lokalizovala požar u Dragalju (Krivošije) i preusmjerila još jedno vozilo na ispomoć kolegama iz Kotora.

Bar: Požar na Golom Brdu je lokalizovan. Nisu ugroženi stambeni objekti i stanovništvo. Ekipa i dalje prati stanje na terenu, u slučaju da jak vjetar ponovo rasplamsa vatru. Prijavljen je i jedna požar ka Paštrovićima. Ekipe su obišle teren. Požar je visoko u brdu i gašenje je otežano zbog nepristupačnog terena. Nije ugroženo stanovništvo niti stambeni objekti, ali je jedna ekipa ostala na licu mjesta i prati situaciju.

Ulcinj: Trenutno nema aktivnih požara.

Budva: Nema aktivnih požara, ali su uputili dva vozila i šest vatrogasaca na Lušticu na ispomoć.

Podgorica: Aktivan je požar u Omerbožovićima. Na terenu je jedna ekpa vojske i tri ekipe SZS Podgorica. Tokom dana je bilo aktivno nekoliko manjih požara na teritoriji Glavnog grada, ali su svi uspješno lokalizovani, uključujući i požar na brdu Ljubović. Službi zaštite i spašavanja Podgorica pomažu Službe zaštite iz Berana (1 vozilo i 3 spasioca), Mojkovca (1 vozilo i 2 spasioca) i Pljevalja (1 vozilo i 3 spasioca).

Cetinje: Aktivan požar na Trešnjevu, Velestovu i Lastvi. Na Trešnjevu je izgorela jedna kuća. Trenutno duva jak vjetar i ubrzava širenje vatre ka kućama. Tokom dana je bilo aktivno i nekoliko manjih požara, koji su lokalizovani brzom reakcijom Službenika SZS Cetinje.

Danilovgrad: Aktivan je požar u predjelu od Slapa do Kupinova, gdje se zapalila trava i nisko rastinje uz prugu. Pripadnici SZS su na terenu i brane da se vatra proširi. Očekuje se dolazak protivpožarnog voza Željeznice Crne Gore.

Nikšić: Aktivna su dva požara na Glavi Zete i jedan požar u mjestu Broćanac Viluški. I na jednom i na drugom mjestu se vatra širila prema kućama. Vatrogasci su na terenu i drže liniju vatre dalje od kuća.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније