Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 06. 2013. 11:12 >> 11:12

PODRŠKA ŽRTVAMA

CGO: Ima torture u pojedinačnim slučajevima

Crnogorsko društvo uspjelo je da se izboriti sa sistemskom torturom, koja je bila karakteristična za devedesete, ali nije se uspjela izboriti sa torturom u pojedinačnim slučajevima koji su vrlo zabrinjavajući jer u najvećem broju ostaju nerasvijetljeni i nekažnjeni, navodi se u saopštenju Centara za građansko obrazovanje.

CGO podsjeća da se danas širom svijeta obilježava Međunarodni dan podrške žrtvama torture. Ovaj dan je utemljen Konvencijom protiv torture i drugih surovih, neljudskih i ponižavajućih kazni ili postupaka koju su donijele Ujedinjene nacije a čija je potpisnica i država Crna Gora.

Crna Gora nije uspjela da se izboriti sa torturom u pojedinačnim slučajevima, kažu u CGO-u.

„Posebno treba podsjetiti na slučaj Aleksandra Pejanovića koji i dalje stoji kao opomena, ali i prijetnja svakom građaninu i građanki Crne Gore, jer do kraja nije utvrđena odgovornost počinilaca niti su izvedeni pred lice pravde nalogodavci“, navodi se u saopštenju Centra za građansko obrazovanje.

Navode i slučajeve “Orlov let”, zlostavljanje u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, ranije i nečovječno i ponižavajuće postupanje prema štićenicima JU “Komanski most”, kao i brojni drugi koji su ostali pod velom tajne do danas

„Dodatno, vrijedi ukazati i na prijetnju od porasta određenih pojavnih oblika torture koji se mogu prepoznati u slučajevima porodičnog i sve izraženijeg vršnjačkog nasilja“, poručuju iz CGO-a.

CGO ističe da je država obavezna postupati odgovorno u borbi protiv torture u bilo kojem obliku.

„Nedjelotvornim i neefikasnim vođenjem postupaka, koji rezultiraju uslovnim osudama i često značajno ublaženim kaznama, promoviše se nekažnjivost, ohrabruje mučenje i zlostavljanje, krše međunarodni standardi poštovanja ljudskih prava a time i dovodi u pitanje kapacitet pravosudnih organa u procesu uspostavljanja vladavine prava“, stoji u saopštenju Centra za građansko obrazovanje.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније