Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

17. 07. 2017. 23:07 >> 22:47
10

DEŽURA 170 VATROGASACA

Luštica: Opet jak vjetar, stanje pogoršano

Borba sa vatrenom stihijom koja je zahvatila Lušticu i dalje traje. Vatrogasci imaju pune ruke posla, a zbog jakog vjetra pomoć aviona dobili su tek u popodnevnim časovima. Situacija se smirila u popodnevnim časovima, ali je vjetar večeras počeo ponovo jako da duva i stanje je pogoršano na svim kritičnim tačkama.

Vatrena stihija po luštičkim brdima, koja je stigla do sela i naselja, progutala jednu i ugrozila mnoge kuće, infrastrukturu, smiruje se nakon intervencije aviona Direktorata za vanredne situacije MUP-a. Avioni su do pred veče gasili najkritičnija područja.

Nakon što su vremenski uslovi bili koliko-toliko bolji, pošto je vjetar slabijeg intenziteta, vatra je stavljena pod kontriolom uz pomoć aviona za gašenje. Došla je struja, a neki evakuisani stanovnici vratili su se kućama.

Međutim, stanje se uveče pogoršalo.

"Ponovo počeo vjetar da duva i sitiacija se pogoršala na svim požarištima, dužinom cijelog fronta", kazao je za TVCG načelnik Službe zaštite i spašavanja Tivat Zoran Barbić.

Komandiri vatrogasnih jedinica bokeljskih opština i dva dobrovoljna vatrogasna društva iz Krtola i Perasta, napravili su raspored dežurstava za noćas. Na više lokacija biće preko 170 vatrogasaca.

"Evo, upravo kao što vidite odredjujem dežurstva. Na raspolaganju nam je 150 vatrogasaca i dobrovoljaca. Rasporedićemo ih na šest pozicija. Vatra još nije ugašena. Nadamo se da vjetar neće pojačati", rekao je Barbić.

Najavljen je i dolazak trideset pripadnika Vojske Crne Gore.

U popodnevnim časovima Barbić je naveo da se sitacija na požarištu donekle smirila, istakavši da su u jednom trenutku na terenu bile sve raspoložive snage.

"Zbog umora i neprospavanih noći izvršićemo pregrupisavanje kako bi se tokom noći oni mogli odmoriti, a na terenu će ostati kolege iz unutrašnjosti", rekao je Barbić navodeći da će se noćas organizovati dežurstva na požarištu.

Vatrena linija je veoma duga i situacija je još uvijek složena, rekao je Barbić u nadi da će se jačina vjetra smanjiti.

Vatrogascima sa primorja stigla je pomoć kolega iz sjevernih opština.

U gašenje požara u Tivtu uključilo se 15 vatrogasaca iz Bijelog Polja, Plava i Rožaja, a oko 19.30 sati stigla su trojica vatrogasaca iz Pljevalja sa novim vatrogasnim vozilom.

"Krenuli smo iz Pljevalja za Tivat oko 15 sati i evo nas. Došli smo da pomognemo", kazali su vatrogasci iz Pljevalja.

Danas je izbio požar i kod tivatskih Solila, a vatrogasci su uspjeli da sačuvaju taj rezervat prirode.

Zbog toga požara put Tivat-Radovići preko Solila bio je blokiran, a trenutno policija naizmjenično pušta vozila jednom trakom od kružnog toka.

Vatra se bila primakla i postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda, ali su vatrogasci uspješno organizoavli “odbranu” tog objekta.

Vatrogasci i dobrovoljci uspjeli su večeras da odbrane manastir Svetog Arhangela Mihaila u tivatskoj opštini. Vatra je došla do same ograde, ali su hrabri vatrogasci bili spremni. Među dobrovoljcima koji brane manastir je  i paroh tivatski Petar Petrović.

Nakon povratka sa Luštice, čelnici lokalne uprave u Herceg Novom saopštili su da su sada požari na novskom dijelu poluostrva lokalizovani.

"Duga je noć, sve ekipe su na terenu i u pripravnosti na moguće nove požare. Veliku zahvalnost Opština Herceg Novi duguje gradovima, našim komšijama koji su pomogli, zatim privrednicima koji su izdvojili sopstvena sredstva i mehanizaciju kako bi pomogli u ovoj situaciji. Takođe, vatrogasci iz Službi zaštite i DVD Krtoli su uradili herojski posao. Posebno smo zadovoljni odzivom dobrovoljaca, kojih je danas bilo preko 30", kazao je potpredsjednik Opštine, Miloš Konjević, prenosi Radio Jadran.

Poziv dobrovoljcima je i dalje otvoren, jer požari nijesu još savladani, iako je situacija znatno povoljnija i ovu noć bi trebalo da bude mirnija.

Gorivo, hrana i piće za vatrogasce

Vatrogasci neuporno se bore sa vatrom, a danas im je stigla pomoć privrednika.

Kompanija Porto Montenegro odlučila je da, dok god postoji potreba, besplatno snabdijeva vatrogasna vozila i plovila.

U trenucima najveće borbe sa vatrenom stihijom kod Solila, stigao je kamion kompanije “Knjaz Miloš” sa kisjelom i običnom vodom za žedne vatrogasce i dobrovoljce.

Takođe, konoba Bahus je vatrogascima dopremila hranu i piće.

Zbog situacije u tivatskoj opštini, otkazan je večerašnji koncert grupe "Lolobriđida"

"Zbog cjelokupne teške situacije u našoj Opštini i okruženju, odlažemo večerašnji koncert sastava "Lolobriđida", Javnost će biti obavještena o sljedećem dogovorenom terminu nastupa ove grupe, saopštili su iz Turističke organizacije uz zahvalnost na razumijevanju", saopštila je lokalna Turistička organizacija.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније