Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

18. 07. 2017. 12:18 >> 20:10
9

BUKNUO NOVI POŽAR

Rasplamsalo se na Solilima i u zaleđu HN

Najveći broj požara u Crnoj Gori danas su pod kontrolom. U gašenju u Krašićima vatrogascima pomažu i stanovnici i vlasnici vikend kuća. Situacija na Luštici danas je povoljnija premda su još aktivni požari. Bilo je kritično tokom dana, ali kuće su za sada odbranjene i nema evakuisanih stanovnika. Požar na hercegnovskoj strani Luštice je pod kontrolom, ali se požar rasplamsao u zaleđu Herceg Novog.

Požar koji je danas poslijepodne izbio u zaleđu Herceg Novog, iznad sela Malta u  blizini hrvatske granice, širi se od Vidovog vrha ka Ravnom brijegu, a sve na nepristupačnom terenu.

Predsjednik MZ Mokrine Goran Radović rekao je za Radio Jadran da čekaju da se vatra primakne putu, kako bi počeli sa gašenjem, crijeva su razvučena, a dio staze je raskošen.

"Požar je dva kilometra od kuća, požarištu je najbliža crkva Lazarica, na nekih 500 metara. Na teren je pristiglo 15-ak civila i dva vatrogasna vozila" rekao je Radović.

Poslije 16 sati danas požar se rasplasao ponovo na požarištu preko puta Solila, ka prema izvorištu Topliš. Plamen seže i do desetak metara, a pogoduje mu ponovno pojačanje vjetra.

Vatra se gasi sa četiri vozila, a učestvuju tivatski i vatrogasci iz Bijelog Polja. Prema riječima komandira tivatske Službe, Zorana Barbića vatra se spustila nisko pa se iz podnožja nastoji što prije lokalizovati kako bi struju dobilo područje južnog dijela Tivta.

Zbog požara na Solilima trenutno je isključen dalekovod na tom području, pa dio Krtola trenutno nema struju. Uz izvinjenje stanovnicima, Barbić je uskoro najavio uključenje struje. Aktivni su požari još kod Plavpog horizonta i luštičkom selu Mardare.

Dio vatrogasaca i vozila iz Gornjih Krašića prebačen je na taj lokalitet i pokušavaju da savladaju vatrenu stihiju, ali je u pitanju požar širokih razmjera, nekoliko stotina kvadrata.

Prema trenutnim najavama oko 19 sati se očekuje ukrajinski avion koji će se uključiti u gašenje vatre.

"Situacija u Krašićima je za sada stabilna, a vjetar je vatru preusmjerio od Zabrđa prema Petrovićima", kazao je potpredsjednik Opštine, Dejan Maslovar.

Na Zabrđu brane kuće

Predsjednik dobrovoljačkog vatrogasnog društva "Krtoli" Stefan Kostić naglasio je da na Zabrđu vatrogasci brane kuće, te da je tu najkritičnije.

"Jutros je bilo kritično selo Đuraševići, to smo odbranili u zadnjem trenu, kako ne bi presjekao plamen put. Uspjelo smo to da saniramo", kazao je on.

Kostić je poručio da vjeruje da je za požare dosta odgovoran ljudski faktor, ali da je, na primjer, požar na Obosniku izazvala pala žica s dalekovoda.

Objasnio je da su spremili građane Zabrđa za eventualnu evakuaciju, prije svega zbog gustog dima.

Reporter TVCG javlja da se teško odbraniti od onih koji požare namjerno izazivju ili neće da pomognu. Naimie, dok je ekipa TVCG išla na lice mjesta u Đuraševićima, iza kupališta Movida, uz sam put odjednom je izbila vatra pored puta kao da je neko namjerno bacio opušak.

Inače, avioni vazduhoplovnih jedinica gase već požare na Luštici. Situacija je, kako je javlja reporter TVCG, prilično haotična, jer je u ovom momentu na nekoliko lokacija istovremeno izbila vatra. 

"Situacija dosta teška"

Slobodan Đurišić iz DVD Krtoli kazao je da je dio vozila morao da ide u Krašića, fali im sredstava - crijeva, mlaznica, jer je dio izgorio u požarima.

Zlatko Ćirović iz Službe zaštite i spasavanja rekao je da je situacija dosta teška, te da su na terenu ekipe koje su treći aktivne.

"Nije to samo Zabrđe, to je čitavo područje Luštice. Avioni su uključeni u akciju, to nam je bitno. Objekti nijesu ugroženi, a stanovništvo nije ugroženo", kazao je Ćirović.

On je rekao da ne može tačno reći kad će požar biti lokalizovan, jer vremenski uslovi nijesu povoljni.

"Ubijeđen sam da ćemo iz ovog iziaći kao pobjednici", kazao je Ćirović.

Potpredsjednik Opštine Kotor Miloš Konjević rekao je da su vatrogasci tri dana bez sna, daju sve kako bi zaštitili objekte i ljudske živote.

Zoran Barbić iz tivatske Službe zaštite i spasavanja kazao je Televiziji Crne Gore da trenutno brane selo Đurađevića, jer se požar primakao na stotinak metara od sela.

"Uspjeli smo da požar stavimo pod kontrolom, akcija se nastavlja i dalje", rekao je Barbić.

Stanje požara u 18 sati

U opštinama Tivat i Herceg Novi aktivni požari su duž puta Solila-Topliš, duž sela Đuraševići, duž sela Zabrđe ka Žanjicama, na Plavim horizotima i na Debelom brijegu ka Prijevoru, saopšteno je iz Direktorata za vanredne situacije.

Na području Podgorica aktivni i pod kontrolom su požari u Piperima i na Fundinama i ne ugrožavaju imovinu i ljude.

Aktivni su i pod kontrolom požari u Podbožuru, Barama Budoškim, Drenoštici, Bogetićima, Tovićima i u Macavarama, u opštini Nikšić, dok su u opštini Danilovgrad aktivni požari u Bandićima, Šobajićima i Vrelima.

U cetinjskoj opštini aktivni požari su u Lastvi Čevskoj, na Markovini, i na Carevom Lazu, ali nema ugroženih objekata i lica.

U primorskim opštinama Ulcinj, Bar, Budva i Kotor trenutno nema aktivnih požara i sve je pod konrolom.

NASA snimila dim iznad Crne Gore

U opštinama Tivat i Herceg Novi aktivni su požari duž puta Solila-Topliš, duž sela Đuraševići, duž sela Zabrđe i Krašići.

"Na gašenju požara u selima Zabrđe i Krašići angažovane su ekipe službi zaštite i spašavanja Herceg Novog, Tivta, Kotota, Rožaja, Plava, Berana, kao i pripadnici Vojske i Aviohelikopterske jedinice Direktorata za vanredne situacije", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da u opštini Nikšić trenutno nema aktivnih požara

Inače, NASA Akva satelit zabilježio je fotografije dima od požara koji gore duž crnogorske obale.

Fotografija je nastala u 10 sati i 20 minuta po našem vremenu, a crveni krugovi predstavljaju žarišta plamena, kako ih je identifikovao termalni instrument MODIS na satelitu Akva.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније