Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R.

18. 07. 2017. 11:59   >>  11:30

PEJOVIĆ U ATINI

Snažna podrška pristupanju CG EU

Grčka čestita na pristupanju Crne Gore NATO Alijansi i pozdravlja ostvarene rezultate u procesu pristupanja EU, saopšteno je tokom posjete ministra evropskih poslova, Aleksandra Andrije Pejovića Atini.

Kako navode, na sastancima s alternativnim ministrima vanjskih poslova Jorgosom Katrugalosom, te ekonomije i razvoja Aleksisom Haricisom i članovima parlamentarnih odbora za evropske i međunarodne poslove, te grupe prijateljstva s Crnom Gorom u grčkom Parlamentu, prenijeta je puna podrška Grčke evropskoj integraciji Crne Gore.

Pejović je zahvalio na podršci koju su grčki eksperti pružili u više oblasti poput, pravde i unutrašnjih poslova, poljoprivrede i bezbjednosti hrane, životne sredine, saobraćaja i telekomunikacija i unutrašnjeg tržišta.

Iz Ministarstva evropskih poslova navode da je Pejović informisao sagovornike o aktuelnom stanju i daljim planovima u pregovaračkom procesu.

Ukazao je na niz konstruktivnih rješenja u različitim privrednim i drugim oblicima saradnje, kako bi se raspoloživa sredstva iz evropskih fondova mogla učinkovitije koristiti za povezivanje dvije države, a samim tim i cijele Jadransko-jonske regije.

Katrogalos je istakao da Grčku raduju uspjesi koje Crna Gora ostvaruje na vanjskopolitičkom planu i prenio da i u nastavku procesa pristupanja možemo računati na punu podršku prijateljske Grčke.

"U tom kontekstu sagovornici su razmijenili mišljenja o unapređenju saradnje u poglavljima u kojima ta država ima dobru ekspertizu i gdje prenos grčkog iskustva i znanja može značajno doprinijeti sprovođenju reformi i ubrzanju pristupnih pregovora s EU, poput ribarstva, poljoprivrede, životne sredine, konkurencije i korištenja strukturnih fondova", navode u saopštenju.

Tokom sastanka s ministrom ekonomije i razvoja Aleksisom Haricisom, izraženo je zadovoljstvo odličnom saradnjom dvije države u okviru Mediteranskog i Jadransko-jonskog transnacionalnog programa, gdje crnogorski partneri u 20 projekata sarađuju s grčkim partnerima na razvoju pametnog i održivog rasta, boljoj povezanosti u oblasti saobraćaja i energetike s posebnim akcentom na Jadransko-jonski autoput i Jonsko-jadranski gasovod.

"Tokom posjete grčkom Parlamentu, razmijenjena su mišljenja i iskustva u vezi sa ulogom parlamenta u procesu EI, i razgovarano o sprovođenju Memoranduma o unapređenju saradnje parlamenata dvije države. Sagovornici ministra Pejovića su istakli da će Grčka, kako kroz bilateralnu, tehničku i ekspertsku saradnju, tako i kroz regionalne inicijative nastaviti pružati snažnu podršku pregovaračkom procesu, ubrzanju reformi i pristupanju EU", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније