Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 07. 2017. 15:30 >> 15:15
1

DF PODNIO

Krivična prijava dostavljena SDT-u

Vrhovno državno tužilaštvo je krivičnu prijavu koju je podnio poslanik Demokratskog fronta (DF), Branko Radulović, protiv premijera Duška Markovića i drugih osoba zbog više krivičnih djela, dostavilo na postupanje nadležnom Specijalnom državnom tužilaštvu.

Državni tužilac u Vrhovnom državnom tužilaštvu, Miljana Radović, je pismeno obavjestila Radulovića da je krivičnu prijavu, koju je podnio 22. juna, dostavila na postupanje nadležnom Specijalnom državnom tužilaštvu, na osnovu činjenica da se radi o organizovanom kriminalu, visokoj korupciji i pranju novca.

Radulović je danas na konferenciji za novinare podsjetio da je krivične prijave podnio protiv Markovića, bivšeg premijera Mila Đukanovića, sadašnjeg i bivšeg ministra ekonomije, Dragice Sekulić i Vladimira Kavarića, Darka Konjevića, Ivana Boškovića, Darka Radunovića, Miomira M. Mugoše, Veselina Grbovića i Veselina Pejovića.

Radulović je pozvao Specijalnog državnog tužioca da hitno reaguje jer je, kako tvrdi, u pitanju pljačka koja nanosi ogromne finansijske i materijalne štete po Crnu Goru, a koje iznose oko devet miliona eura potencijalnog prihoda dnevno.

"Glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću nije potrebno da formira specijalni istražni tim, već da samo napravi analizu i uporedbu Zakona o koncesiji, odluke Vlade početkom 2015. godine o davanju koncesije na eksploataciju rude crvenih boksita kojom je predsjedavao Đukanović, zatim ugovora o koncesiji za eksploataciju mineralnih sirovina crvenih boksita koji je Kavarić potpisao 30. septembra 2015. godine, odluke Vlade početkom ove godine kojom je predsjedavao Marković i aneks 1 ugovora o koncesiji za ekploataciju mineralnih sirovina crvenih boksita, a koji su potpisali Sekulić i vlasnik Uniproma Nikšić Veselin Pejović, pa se lako mogu uočiti brojne krivične radnje i protivrječnosti i neusaglašene odluke, a sve na štetu Crne Gore i ostvarivanju velikih ličnih koristi", tvrdi Radulović.

On je rekao da bi Katnić morao da prati i tokove novca, posebno kada je u pitanju plaćanje poreza i izvozne fakture.

"Uočio bi frapantnu razliku između iznosa poreza koji je trebalo platiti državi i onoga što je učinjeno, kao i čak 40 odsto nižu fakturisanu vrijednost u odnosu na tržišnu cijenu ruda boksita i to znatno lošijeg kvaliteta", poručio je Radulović.

Postoje, kako je naveo, osnovne indicije da se prodaja obavlja preko firmi u Singapuru, a ne direktno kineskom kupcu kako bi se izvelo "pranje novca" i sklonila ogromna finansijska sredstva, a time i smanjio iznos poreza prema državi.

Radulović se ponudio da sam već ove sedmice pruži sve potpune informacije, dokumenta i stručne asistencije kako bi se, kako je saopštio, ta pljačka što prije zaustavila.

"Ukoliko Katnić hitno ne reaguje već ove sedmice, tada je jasno da on faktički svojim nedjelovanjem postaje dio te kriminogene organizacije i da će snositi posljedice i odgovornost zbog svog nečinjenja u novim političkim okolnostima kada Crna Gora postane pravna i demokratska država", zaključio je Radulović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније