Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

18. 07. 2017. 20:26 >> 19:57

HRA SAOPŠTILA

Unaprijeđeni uslovi na psihijatrijskoj klinici

Uslovi za liječenje pacijenata na Klinici za psihijatriju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) u Podgorici znatno su unaprijeđeni što je pohvalno, kazali su iz Akcije za ljudska prava (HRA).

Oni su rekli da su prošle sedmice posjetili Kliniku i vidjeli da su bravarija, fasada i krov Klinike obnovljeni i čekaonica renovirana.

"Unutrašnja vrata su zamijenjena eloksiranim, ona očuvanija su prefarbana. Renoviraju se i kupatila da bi pacijenti dobili odvojene tuš kabine za muškarce i žene. Renovira se prostorija za održavanje terapijskih zajednica koje se trenutno održavaju u trpezariji. Ova prostorija će kasnije biti i posebno opremljena", navodi se u saopštenju HRA.

Ostaje, kako dodaju, problem višekrevetnih soba, nedostatka ormarića za pacijente, dotrajalih kreveta i posteljine, kao i ambulanti u kojima bi ljekari i pacijenti imali potrebnu privatnost.

"Ovi problemi će se riješiti tek izgradnjom novog objekta Klinike za psihijatriju, kako je najavlila direktorica KCCG, Zorica Kovačević", smatraju u HRA.

Podsjetili su da je ta nevladina organizacija u aprilu prošle objavila da Klinika radi u mizernim uslovima koji su ispod minimalnih standarda Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja i drugog nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.

Oni su rekli da su sa Centrom za žensko i mirovno obrazovanje – ANIMA iz Kotora i Mental Disability Advocacy Center – MDAC iz Budimpešte radili od januara prošle do kraja juna ove godine na projektu „Van izolacije – ostvarivanje prava pacijenata sa mentalnim oboljenjima“, uz podršku Evropske unije (EU) putem Delegacije EU u Podgorici i Opštine Kotor.

"Jedna od projektnih aktivnosti bio je i monitoring poštovanja ljudskih prava pacijenata smještenih na Klinici za psihijatriju KCCG u Podgorici", navode iz HRA.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније