Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 06. 2013. 13:44 >> 13:47
1

APEL

Mediji opreznije da izvještavaju

Član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, Radenko Lacmanović, apelovao je na medije da se, prilikom izvještavanja o nesrećama, uzdrže od ishitrenog objavljivanja ličnih podataka.

On je ocijenio da su pojedini mediji, nakon tragedije koja se desila u Baru, u kojoj su nastradala četiri mladića, na neprofesionalan i neodgovoran način pristupili obradi putem objavljivanja ličnih podataka nastradalih.

»Apelujem na medije da se u ovakvim situacijama uzdrže od ishitrenih informacija i da sa oprezom pristupaju obradi ličnih podataka posredstvom objavljivanja. Javnost će biti zadovoljena, a zakonski uslovi za obradu ličnih podataka ispunjeni, ukoliko se saopšti informacija o nesrećama uz inicijale onih koji su nastradali«, rekao je Lacmanović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, mediji su pokušali da izađu u susret interesovanju javnosti da zna, ali ne i da zadovolje javni interes.

»Interesovanje javnosti da zna može biti i da dobije informaciju koja je nepotpuna i netačna, a javni interes mora biti uvijek da je informacija blagovremena i tačna«, precizirao je Lacmanović.

On je kazao da je objavljivanjem pogrešnog imena jednog od nastradalih oštećeno više porodica u Crnoj Gori, jer u državi postoji više osoba sa istim imenom i prezimenom i na taj način nije moguće tako lako obrađivati lične podatke i neodogovorno ih iznositi u javnost.

»Mediji ne mogu i ne smiju da budu ti koji će obavještavati unesrećene porodice o najtežim vijestima, to mora biti posao nadležnih organa i određenih službi koje treba porodice da pripreme za najteže vijesti«, rekao je Lacmanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније