Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

19. 07. 2017. 15:37 >> 15:15

NVO I ZZZ

Obuka i zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Obuku za frizere i kozmetičare moći će da završi sedam osoba sa invaliditetom, a petoro i da se zaposli na sedam ili više mjeseci. To će biti realizovano tokom 12 mjeseci u okviru grant šema i projekta vrijednosti oko 64,25 hiljada eura.

Obuka i uposlenje osoba sa invaliditetom realizovaće se pod nazivom "Od olovke do posla", a to je projekat koji sprovodi Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju (UZPD) iz Nikšića u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje i firmom "Alfaton Lekić" iz Podgorice.

Direktorica UZDP, Miluša Žugić, rekla je da je cilj da se osobe sa invaliditetom što više socijalizuju i povećaju radne i stručne kvalifikacije, kako bi se smanjenjem predrasuda i prihvatanjem njihovih smetnji, uključili u društvo.

Žugić je podsjetila na ranije otvoreni frizerski salon "Status" u Nikšiću, koji prvi u Crnoj Gori zaposlio osobe sa invaliditetom i najavila da će u okviru projekta proširiti usluge i u oblasti kozmetologije.

"Nakon završetka projekta, dvije osobe sa invaliditetom nastaviće da rade još najmanje šest mjeseci, jedna u našem Udruženju, a druga u frizerskom salonu Ljilja", rekla je Žugić na konferenciji za novinare u Nikšiću.

Žugić je kazala da će tokom trajanja projekta, najmanje 30 osoba sa invaliditetom imati besplatne frizerske usluge u salonu "Status".

Savjetnica za profesionalnu rehabilitaciju u Birou rada u Nikšiću, Aleksandra Radulović, rekla je da im je cilj da se osobama sa invaliditetom omogući zapošljavanje, kako bi imali samostalan, srećan i dostojanstven život sa svojim porodicama.

Radulović je ocijenila da ima pomaka u procesu upošljavanja osoba sa invaliditetom i da će se pokušati obezbijediti posao za što više njih i kroz taj projekat.

Ona je navela da je u okviru tog četvrtog poziva, odobren 41 projekat, od kojih dva u Nikšiću.

"Ukupna vrijednost granta za realizaciju tih projekata je dva miliona eura, a planirano je uključivanje 280 osoba sa invaliditetom", rekla je Radulović i dodala da su sredstva obezbijeđena iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju.

Prema njenim riječima, U Crnoj Gori se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nalazi 5.829 osoba sa invaliditetom.

U nikšićkom Birou rada na zaposlenje čeka 178 osoba sa invaliditetom, 11 u Plužinama i četiri u Šavniku.

Predstavnica firme "Alfaton Lekić" iz Podgorice, Marija Vešović, rekla je da će u toj "privatnoj ustanovi za obrazovanje odraslih, u okviru projekta organizovati različitu obuku za pet osoba sa invaliditetom i nabaviti veliki dio opreme i potrošnog materijala za frizersko-kozmetički salon".

"Cilj nam je da kroz ovaj projekat podstaknemo i ostale privatne ustanove da se uključe u slične projekte i podrže osposobljavane i upošlavanje osoba sa invaliditetom", kazala je Vešović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније