Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

19. 07. 2017. 16:29   >>  16:02

NP PROKLETIJE

Podmetnut požar, srećom brzo lokaliozvan

Požar u Nacionalnom parku Prokletije, u Prostornoj Cjelini Babino Polje-Treskavac, uža lokacija Hrid i Hridsko jezero, lokalizovan je saopštili su Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG).

Iz NPCG su kazali da je taj požar podmetnut, om čemu je obaviještena policija.

"U NP Prokletije, u Plavu, u Prostornoj Cjelini Babino Polje-Treskavac, uža lokacija Hrid i Hridsko jezero, juče je podmetnut požar od strane NN lica", saopšteno je iz NPCG.

Služba zaštite je na vrijeme obaviještena, te su nadzornici odmah izašli na teren na lice mjesta i ugasili požar koji je mogao da izazove veliku štetu u prvoj zoni nacionalnog parka Prokletije.

"Nacionalni parkovi Crne Gore apeluju na sve posjetioce i korisnike prostora Parkova da se odgovorno ponašaju, kao i da ne lože vatru i ne bacaju opuške i ostali lako zapaljivi materijal kako ne bi dolazilo do neželjenih posljedica po sveukupne vrijednosti ovog zaštićenog prirodnog područja", dodaje se u saopštenju.

NP Lovćen: Pojačana kontrola

Iako je situacija sa požarima, koji već dvije sedmice bukte na području Cetinja, tokom posljednja dva dana mnogo bolja, šumske komplekse i dalje štite pripadnici lokalne Službe zaštite i spašavanja.

Direktor Nacionalnog parka „Lovćen” Veselin Živanović ističe da na području nacionalnog parka nema aktivnih požara, prenosi Cetinjski list.

Vatra koja je 15. i 16 jula zahvatila oblast u neposrednoj blizini sela Krstac, na samoj granici NP „Lovćen“, ugašena je na vrijeme, tako da nije bilo štete po šumske komplekse i nisku vegetaciju. Ovih dana, pojačana je kontrola u zoni parka, kako bi se, u slučaju evidentiranja požara, na vrijeme intervenisalo - kaže Živanović za Radio Cetinje.

Period ekstremno visokih temperatura pogoduje nastanku šumskih požara, te stoga iz NP „Lovćen“ pozivaju građane na povećan oprez, uz apel da se odgovorno ponašaju i da ne vrše nekontrolisano paljenje vatre na otvorenom prostoru, ukoliko ta mjesta nijesu za to predviđena tj. vidno obilježena i obezbijeđena.

Podaci pokazuju da više od 95 odsto požara izaziva čovjek, od čega čak 75 odsto nehatom. Živanović upozorava da je prema Zakonu o zaštiti od požara, zabranjeno svako spaljivanje na otvorenom, a pogotovo u blizini šuma.

"Prema odredbama tog zakona za pojedine prekršaje propisana je kazna i do tri godine zatvora. Recimo, za izazivanje požara fizičko lice može biti kažnjeno novčanom kaznom od trostrukog do desetostrukog iznosa minimalne zarade u Crnoj Gori", kaže Živanović.

Šume na Lovćenu su posljednjih godina bile pod snažnim uticajem požara, što je umnogome štetilo tom ekosistemu. U martu ove godine Nacionalni parkovi Crne Gore usvojili su planove zaštite šuma od požara koji sadrže aktivnosti, preventivne mjere zaštite i mjere za brzo otkrivanje požara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније