Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me; Objavio: I. P. ]

20. 07. 2017. 14:53 >> 15:27
8

POŽARI POD KONTROLOM

Ćirović: Efekat letjelica nezadovoljavajući

Na teritoriji Podgorice su aktivni požari u Gornjim Mrkama, na Cetinju u Katunskoj nahiji, a na primorju je požar pored Solila pod kontrolom. Vlada Crne Gore saopštila je da će i hrvatski kanaderi gasiti požare u Crnoj Gori.

Načelnik službe zaštite i spasavanja, Zlatko Ćirović kaže za TVCG da je situacija na terenu veoma loša.

"Zbog dužine trajanja požara, ljudi su dovedeni do iznemoglosti. Već polako gube strpljenje i volju, jer požari se kreću munjevito - čas su na jednoj, a čas na drugoj strani poluostrva", kazao je Ćirović, dodajući da to može potrajati.

Ističe da letjelice ne pomažu u tolikoj mjeri u kojoj su mislili.

"Ne možete vi letjelicu da pošaljete na požareno područje da razbaci tu količinu vode, pa da je čekate narednih 20 minuta. To je nedopustivo. Efekat je nezadovoljavajući", zaključio je Ćirović.

Na Cetinju i dalje aktivan požar u Lastvi Čevskoj gdje vatrogasci brane objekte, dok je požar na Markovini pod kontrolom, saopšteno je TVCG iz Službe zaštite i spasavanja Cetinje. 

Peđa Moštrokol iz cetinjske Službe zaštite i spasavanja rekao je da je za vatrogascima još jedna neprospavana noć. Aktivan je, kaže, požar u Markovini.

"Ekipe su na terenu, očekujemo da danas lokalizujemo sve požare. Danas očekujemo pomoć letjelica ektora za vanredne situacije, što bi nam puno značilo jer je teren nepristupačan", kazao je Moštrokol i dodao da postoji još objekata koje brane u Markovini.

Inače, na području Podgorice aktivna su tri požara - u Tuzima, Piperima i naselju Gornje Mrke, koji su tokom noći nastavili da se šire i zahvatili nepristupačan teren, ali objekti nijesu ugroženi.

I dalje je aktivan požar u Zabrđu u Luštici gdje vatrogasci Tivta, Herceg Novog i Kotora kao i Vojska Crne Gore zajedničkim snagama učestvuju u akciji gašenja vatre.

Konkretno u Tivtu situacija je pod kontrolom. Zoran Barbić iz Službe zaštite i spasavanja Tivat kaže da protivpožarne letjelice koje su stigle iz inostranstva nastavljaju da pomažu njihovim vatrogascima. 

Inače, Direktorat za vanredne situacije saopštio je da su u Danilovgradu aktivni požari u Zagaraču i Markovini. U Nikšiću gori u mjestima Macavare, Tovići, Podbožur i od sinoć Župa prema Prekornici. U Ulcinju, Baru, i Budvi nema aktivnih požara, dok u Kotoru gori u mjestu Grabovac.

Kad je riječ o Tivtu, duž puta pored Solila nema otvorenog plamena, dok su u Herceg Novom aktivni požari u mjestu Prijevor, Malta, Konjevići, Vidov Vrh, Zabrđe, Obosnik, Klinci.

Tokom dana se očekuje dolazak dva izraelska vazduhoplova tipa Air Tractor koji imaju kapacitet nosivosti 3000 kubika vode.

Iz počasnog konzulata Crne Gore u Izraelu saopšteno je da će danas stići dva izraelska aviona koja će pomoći gašenje požara kao odgovor na zahtjev crnogorske Vlade.

Riječ je, kako je ranije najavljeno, o protivpožarnim avionima Air Tractor, kapaciteta 3000 litara vode. Od jučerašnjeg dana, crnogorskim vatrogascima u gašenju požara pomažu protivpožarne letjelice Ukrajine, Švajcarske i Bugarske. 

I hrvatski kanaderi gasiće požare u Crnoj Gori, saopštila je Vlada Crne Gore.

"Zahvaljujemo Vladi Hrvatske na današnjoj odluci", piše na Twitter nalogu naše Vlade.

Stanje u 14 sati

Na teritoriji Podgorice su aktivni požari u Gornjim Mrkama, na Cetinju u Katunskoj nahiji, a na primorju je požar pored Solila pod kontrolom.

Kako se navodi u Izvještaju o stanju požara u 14 sati, u Danilovgradu su aktivni požari u Bandićima, Donjem i Gornjem Zagaraču prema Markovini.

"U cetinjskoj Opštini su i dalje aktivni požari u Katunskoj nahiji - u Lastvi Čevskoj, na Markovini i u Cucama", piše u saopštenju Direktorata za vanredne situacije.

U Nikšiću su, kako je saopšteno, aktivni požari u Macavarima i Tovićima.

Navodi se da se u Podbožuru, zbog nepristupačnosti terena, prati stanje i čeka pomoć iz vazduha.

U kotorskoj Opštini je aktivan požar u mjestu Grabovac, ali je trenutno pod kontrolom, dok su u tivatskoj i hercegnovoskoj opštini aktivni požari duž puta pored Solila koji je trenutno pod kontrolom, a na Luštici Zabrđe-Klinci.

U opštinama Ulcinj, Bar i Budva nema aktivnih požara.

Trenutno su, kako su podsjetili iz Direktorata, operativi vazduhoplovi Ukrajine (AN 32P), Švajcarske (Super puma) i Bugarske (MI17).

Iz Direktorata su najavili da se tokom dana očekuje dolazak dva izraelska vazduhoplova tipa Air Tractor koji imaju kapacitet nosivosti po 3.000 kubika vode.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније