Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ O.Z. ]

20. 07. 2017. 19:06   >>  22:55 27

GAŠENJE POŽARA

Hrvatski kanaderi efikasni, stigli Izraelci

Požare u Boki Kotorskoj danas gase i dva hrvatska protivpožarna aviona tipa "Canadair CL-415" koji su efikasniji za gašenje od ukrajinskog aviona "Antonov An-32P". Takođe, Izrael je dnas uputio pomoć u borbi s požarima, slanjem aviona sa potrebnom opremom i ljudstvom. Na teritoriji Herceg Novog i Tivta aktivni su požari duž puta pored Solila i na Luštici, a gori i na više lokacija u Podgorici, Danilovgradu, Kotoru i na Cetinju.

Vlada Hrvatske donijela je danas odluku kojom se odobrava upotreba vojske radi pružanja humanitarne pomoći Crnoj Gori, saopštila je vladina pres služba.

U saopštenju Vlade Hrvatske se precizira da se u tu svrhu odobrava korišćenje dva kanadera Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane. Odluka je donijeta na telefonskoj sjednici Vlade, a na zahtjev za pružanje humanitarne pomoći koji je uputio Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore.

Mistarstvo odbrane Hrvatske saopštilo je da su šest pripadnika Oružanih snaga s dva protivpožarna aviona "Canadair CL-415" upućeni u Crnu Goru, na požarište poluosrtva Luštica.

Saglasnost na angažovanje pripadnika Hrvatske vojske na području Crne Gore dala je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Hrvatski Kanaderi bili su angažovani jutros na požarištima iznad Sutorine i u dobroj mjeri pomogli da se suzbije vatra koja je prijetila selu Malta.

Iza 16 sati učestvovali su u akciji gašenja pošara na Luštici. Skoncentrisani su bili na Obosnik i Zabrđe, gdje je i danas bilo najkritičinije, a jedan krak požara krenuo je prema Tićima.

Vatrogasci nijesu zadovoljni učinkom ukrajinskog aviona AN 32. Kapacitet "Antonova" je 8.000 litara, ali mu treba dugo vremena između izbacivanja "vodenih bombi", jer se vraća na tivtski aerodrom kako bi napunio vodu.

S druge strane, hrvatski Kanaderi su veoma efikasni u suzbijanju požara, jer u prosjeku na svakih pet minuta bacaju "vodene bombe" na požarišta. Hrvatski avioni zahvataju vodu u zalivu i nije neophodno uzlijetanje sa tivatskog Aerodroma, što je dosta od juče usporavalo dejstvo ukrajinskog aviona.

Avioni uzimaju vodu slijećući u akvatorijumu Tivatskog zaliva, gdje tokom 12-tak sekundi glissiranja po morskoj površini, u svoje tankove napune po oko 6 tona morske vode koju odmah potom izruče na požarište.

I Hrvatska se posljednjih dana suočila s brojnim požarima, među kojima je najveći bio na području izmedju Splita i Omiša, ali je on u lokalizovan.

Kanaderi su jutros bili upućeni na područje Konavla, jer se požar koji je izbio na brdu Bjelotina u Crnoj Gori prošle noći proširio na Hrvatsku. Gorjelo je na nepristupaƒčnom terenu, a, prema navodima lokalnih medija, požar je pod kontrolom.

Izrael je Crnoj Gori uputio pomoć u borbi s požarima, slanjem aviona sa potrebnom opremom i ljudstvom.

Dva izraelski protivpožarna aviona Er Traktor (Air Tractor) sletjeli su danas popodne na aerodrom u Golubovcima.

 

Njihov kapacitet je 3.000 litara, a očekuje se da će značajno doprinijeti da se aktivni požari u što kraćem roku u potpunosti ugase.

 

Ranije danas na Aerodrom Golubovci sletio je transportni avion marke Super Hercules -130J Izraelskog ratnog vazduhoplovstva sa protivpožarnom opremom.

"Tradicionalno dobri bilateralni odnosi Crne Gore i Izraela dodatno su ojačani nedavnim formiranjem Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Parlamentom Izraela, na čijem čelu je potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović. Na sastanku Grupe prijateljstva sa nerezidentnom ambasadorkom Izraela u Crnoj Gori, sa sjedištem u Beogradu, Alonom Fišer Kam, održanom prošle nedjelje u Podgorici, iskazana je spremnost za konkretizovanje saradnje dviju država u brojnim oblastima", saopštila je Skupština.

Podsjetimo, juče je stigla pomoć iz Ukrajnie, Švajcarske i Bugarske.

Ukrajinski protivpožarni avion AN 32P, čiji je kapacitet 8.000 litara vode, uključen je u akcije gašenja požara u opštinama Tivat i Herceg Novi.

Švajcarski višenamjenski helikopter Super puma, kapaciteta 2.000 litara, pomaže tivatskim vatrogascima u gašenju požara kod Solila, a planiran je i za akcije gašenja na tromeđi Crne Gore, Hrvatske i BiH.

"Super puma" vodu koji uzima vodu iz mora i za veoma kratko vrijeme se vraća na požarište, istakli su vatrogasci.

Protivpožarni helikopter iz Bugarske, kapaciteta 2.000 litara, gasi požare u opkolini Podgorice.

Podsjetimo, danas je situacija bila mnogo bolja, ali se popodne ponovo rasplamsao požar kod tivatskog rezervata Solila. Svi požari trenutno drže se pod kontrolom.

Stanje o požarima u 18 sati pogledajte na OVOM LINKU.

Пратите нас на

Коментари27

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније