Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Igor PEJOVIĆ ]

21. 07. 2017. 09:30   >>  09:02 58

"GORIO" I FEJSBUK

A ko će ugasiti mržnju?

Nije posljednjih dana gorjelo samo na crnogorskom primorju, već i na društvenim mrežama i komentarima ispod tekstova na vodećim regionalnim portalima, koji su izvještavali o stravičnim požarima u Crnoj Gori.

Dramatične slike iz Crne Gore koje su obišle region i svijet, praćene senzacinalističkim naslovima, rasplamsale su govor mržnje i isticanje podjela.

Svaka objava o požarima u našoj zemlji bila je propraćena stotinama komentara.

Jedno od najčešćih pitanja bilo je "Gdje im je NATO da im pomogne", dok su preovladavali i komentari da bi požare na primorju sada trebalo da gase Albanci, u znak zahvalnosti zbog crnogorskog priznanja Kosova.

Analitičar Srđan Vukadinović smatra da je Crna Gora članstvom u NATO sada "možda postala otvorena meta za reakciju nekih krugova na sve ono što alijansa radi po svijetu".

"Vidjećemo šta će Crna Gora imati od NATO-a, vjerovatno je to odagnalo neku rusku pomoć koja je uvijek bila efikasna i brojna, ili pomoć nekih drugih zemalja koje su saveznice Rusije", rekao je Vukadinović za Portal RTCG.

Poručivali su nam tako korisnici društvenih mreža: "Zovite Tačija da vam pomogne", "Eto vam braća Albanci", a oni manje opterećeni dnevnom politikom ostavljali su šaljive komentare u vidu stihova iz poznatih domaćih pjesama "Gori vatra sada u nama", "Gori more, tope se planine"... 

I dok su nam jedni poželjeli da izgorimo u paklu, jer smo izdali Srbiju, bilo je i onih koji su svoje sunarodnike podsjećali da je Crna Gora prva pritekla u pomoć Srbiji kada su tu zemlju zadesile katastrofalne poplave u maju 2014. godine.

I Vukadinović podsjeća na činjenicu da je crnogorsko društvo uvijek bilo humano i spremno da pomogne.

"To se do sada pokazalo nizom humanitarnih akcija. Nekako kao da ljudi u ostrašćenosti zaboravljaju da je pomoći drugim ispred svih religijskih, vjerskih ili nacionalnih podijeljenosti", kazao je on.

Bogobojažljivi su, sa druge strane, pisali da bi "đavo" mogao da zakuca i na njihova vrata, te da bi slična katastrofa mogla da zadesi i Srbiju, zbog čega se ne bi trebalo radovati požarima u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Jedan od posjetilaca beogradskog Blica napisao je i da Crnu Goru bog kažnjava, jer se odrekla Srba, a priznanje Kosova su označili kao mogući razlog zbog kojeg se bog "naljutio" na Crnogorce.

Bilo je i sugestija da bi za pomoć trebalo da se obratimo Hrvatskoj, koja se takođe borila sa velikim požarima u Dalmaciji.

Društvene mreže bile su i poligon za dokazivanje naklonosti zapadu i istoku, pa su mnogi proruski orjentisani korisnici društvenih mreža "zamjerali" Crnoj Gori što se za pomoć nije obratila Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu. 

"Izgleda da u podijeljenoj zemlji i društvu, kao što je crnogorsko, ni neke dosta kritične situacije, poput požara, ne mogu proći bez ubacivanja crva podjela zasnovanih na religijskim i nacionalnim osonovama", kazao je Vukadinović. 

Slično je bilo i sa objavama u vezi s požarima u Hrvatskoj.

Komentar "Lepšu slike iz Hrvatske nisam videla", ispod naslova "Samo jedna fotografija prikazuje kakav je pakao u Hrvatskoj", najbolje oslikava dubinu balkanskih podjela i mržnje.

Mnogi su požare u Hrvatskoj okarakterisali i kao kaznu zbog akcija "Bljesak" i "Oluja" tokom rata s početka devedesetih. Tako je jedan od posjetilaca beogradskog Kurira napisao da bi Hrvati trebalo da u pomoć prizovu oluju, kako bi ona pogasila požare.

Na kraju, požare će ugasiti vatrogasci, kiša ili NATO avioni, ali je pitanje da li će iko ikad uspjeti da ugasi mržnju među narodima bivše Jugoslavije.

"Teže je ugasiti mržnju, to je nešto što je u svijesti ljudi, a najteže je napraviti tranziciju svijestu. Mi smo sada na početku, kao 90-ih godina prošlog vijeka, neke ideje se vraćaju. Sigurno to govori da se nije uradilo ništa da govor mržnje makar utihne", zaključio je Vukadinović.

Igor PEJOVIĆ

 

Пратите нас на

Коментари58

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније