Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

20. 07. 2017. 13:46   >>  13:20

TRGOVINA LJUDIMA

Završena ekspertska misija EU u CG

U Podgorici je danas održan završni sastanak ekspertske misije EU za oblast borbe protiv trgovine ljudima, koja je trajala od 17. jula. Misija će omogućiti pružanje dodatne ekspertske podrške i preporuka u pravcu otklanjanja nedostataka u oblasti trgovine ljudima, što će u krajnjoj instanci približiti Crnu Goru članstvu u EU.

Nezavisni eksperti iz Belgije, Francuske i Rumunije su tokom misije održali niz sastanaka s predstavnicima relevantnih crnogorskih institucija iz sistema za borbu protiv trgovine ljudima, između ostalog s predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, Nacionalne kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima, specijalizovane jedinice Uprave policije za borbu protiv trgovine ljudima, sudstva i tužilaštva.

Kako su kazali iz Ministarstva evropskih poslova, sastanci su bili prilika za direktnu razmjenu informacija o konkretnim pitanjima koja se tiču prevencije i represije krivičnih djela trgovine ljudima.

Tokom misije su realizovane i posjete policijskim stanicama u Budvi i Kotoru, Opštini Nikšić, kao i Skloništu za žrtve trgovine ljudima.

Iz ministarstva navode da su tom prilikom nezavisni eksperti imali priliku da na terenu ostvare direktan uvid u funkcionisanje sistema za borbu protiv trgovine ljudima, kao i način saradnje svih karika sistema, u prvom redu tužilaštva, policije i sudstva.

Zatvarajući misiju, generalna direktorica za pristupanje EU u Ministarstvu evropskih poslova Jelena Burzan je izrazila očekivanje da će izvještaj nezavisnih eksperata dati objektivnu procjenu trenutnog stanja u oblasti borbe protiv trgovine ljudima i konstatovati napredak ostvaren u ovoj oblasti u odnosu na prethodnu ekspertsku posjetu, kao i identifikovati pitanja u kojima je potrebno uložiti dalji napor na postizanju evopskih standarda.

Generalna direktorica za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu unutrašnjih poslova i šefica Radne grupe za poglavlje 24 Tanja Ostojić je potcrtala značaj ekspertske misije u kontekstu ispunjenja privremenih mjerila zadatih u poglavlju 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost.

Ona je istakla da će izvještaj i preporuke nezavisnih eksperata Crnoj Gori poslužiti kao smjernice za dalje unapređenje sveukupnog sistema za prevenciju i represiju krivičnih djela trgovine ljudima, a naročito kada je u pitanju unapređenje bilansa ostvarenih rezultata u ovoj oblasti.

Eksperti država članica u pratnji predstavnika Evropske komisije i Delegacije EU rekli su da ova misija, posvećena jednoj od ključnih oblasti u procesu evropske integracije, predstavlja odličnu priliku da se stekne detaljnija slika o stanju na terenu.

"Istaknuto je da će ova misija omogućiti pružanje dodatne ekspertske podrške i preporuka crnogorskim partnerima u pravcu otklanjanja nedostataka u ovim oblastima, što će u krajnjoj instanci približiti Crnu Goru članstvu u EU", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније