Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

20. 07. 2017. 23:13   >>  22:56

POŽARI JENJAVAJU

Problematično bilo samo kod Solila

Požari na području Tivta i Herceg Novog jenjavaju, ali kako nam je saopšteno iz Službe zaštite i spasavanja Herceg Novi, vatrogasci će i noćas biti na oprezu.

U popodnevnim časovima ponovo se rasplamsao požar kod tivatskog rezervata Solila, čim se stalo sa gađenjem iz vazduha, ali vatra je stavljena pod kontrolu.

Vatra je kod Solila čak zahvatila donji dio puta u samom rezervatu prirode, ali su vatrogasci brzo reagovali. Na terenu su izašle ekipe Službe zaštite i spašavanja Tivat i DVD "Krtoli" sa pet protivpožarnih vozila.

Pošto se požar bio razbuktao, tivatski vatrogasci zatražili su pomoć švajcarskog helikoptera "Super puma" koja vatru gasi iz vazduha. Na terenu su bili i pripadnici Vojske Crne Gore.

Požarište kod Solila i Topliša i dalje je problematično, čitav teren je opožaren i čim se pojavi jači vjetar izbije novi požar.

Na toj lokacji trenutno je najproblematičniji krak požara koji se spušta prema vodoizvorištu Topliš.

Vatra je stavljena pod kontrolu, ali tu i dalje dežuraju tivatski vatrogasci sa protivpožarnim vozilima koji su u tom dijelu utrošli 10 cisterni vode.

U akciju gašenja pošara na Luštici danas su krenula i dva Kanadera iz Hrvatske. Hrvatski avioni efikasno su obavljali zadatke, jer im u prosjeku pet minuta treba da napune svoje tankove morskom vodom glisirajući po površini mora i izruče "vodenu bombu" od pet tona na poćarište.

Vatrogasci na terenu su nezadovoljni reakcijom i ponašanjem Direktorata za vanredne situacije i opštom nekoordinisanošću na terenu, zbog čega su gasioci prinuđeni da se svako malo ponovno vraćaju na lokalitete koji su skoro bili ugašeni jer Direktorat nije, po dogovoru, nakon njih poslao protivpožarnu avijaciju.

Vatra je bila izbila i na dijelu kod Slanice ispod trase lokalnog puta za Radoviće u blizini kupališta Movida, ali je jedna ekipa tivatske Službe zaštite uspjela da taj poćar brzo stavi pod kontrolu.

Iz Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova navodi se da su u Herceg Novom i Tivtu aktivni požari duž puta pored Solila, na Luštici, Zabrđe-Klinci, na Obosniku ka Tičićima, Obosniku ka Zabrđu i na Vidovom Vrhu.

HN: Opasnost od vatre u Konjevićima

Na požarištima u zaleđu Herceg Novog jedan vatreni krak se ponovo pojavio i širi se prema zaseoku Konjevići, kazao je Radiju Jadran pripadnik Službe zaštite i spasavanja Herceg Novi, Aleksandar Škobalj.

"Prema naselju Malta stanje je stabilnije, kao i gore prema crkvi Lazarici, ali prema Konjevićima je i dalje veoma aktivan požar, a upravo su opet počeli kanaderi da gase", kazao je on.

Plamen je došao na nekih 100 metara od Konjevića, navodi Škobalj. Trenutna situacija nije alarmantna, ali postoji opravdan strah da vjetar može da razbukti plamen, a teren je nepristupačan za vatrogasna vozila, što otežava intervencije.

"Požar koji se jutros širio ka Bjelotini stavljen je pod kontrolu, ali ako se gašenje ne nastavi, vatrogasce i dobrovoljce očekuje još jedna teška i besana noć", zaključio je Škobalj.

Na Luštici je situacija jako teška i trenutno je aktivno nekoliko požara, informisao je načelnik Službe zaštite i spasavanja Herceg Novi, Zlatko Ćirović.

"Na terenu je mali broj ljudi koji su već prilično umorni i iscrpljeni. Jednostavno, sistem puca i kako će to na kraju biti, zaista ne znam", kazao je u žurbi Ćirović, koji je već nekoliko dana na požarištima na poluostvru Luštica.

Najkritičnije je u dijelu kod Zabrđa prema selu Klinci i prema Obosniku, naveo je Ćirović.

Komandir DVD Krtoli, Stefan Kostić kazao je ranije danas da su ukrajinski avion i švajcarski helikopter i jutros bili aktivni i veoma uspješni.

U Kotoru je aktivan požar umjestu Bigova.

Na teritoriji Podgorice aktivni su požari u Vranju i na Marezi i pod kontrolom su.

Na područjima opština Nikšić, Ulcinj, Bar i Budva nema aktivnih požara.

U Danilovgradu su aktivni požari u Donjem i Gornjem Zagaraču prema Markovini i trenutno su pod kontrolom.

Na Cetinju su i dalje akivni požari u Katunskoj nahiji - u Lastvi Čevskoj, na Markovini i u Cucama i trenutno su pod kontrolom.

Pored vazduhoplova iz Ukrajine (AN 32P), Švajcarske (Super puma) i Bugarske (MI17), od 16 sati i 45 minuta su operativni i vazduhoplovi tipa Canader Republike Hrvatske koji djeluju u pograničnom pojasu između Crne Gore i Hrvatske.

Danas su, ko 16 sati i 30 minuta, na aerodrom Podgorica sletjela dva izraelska vazduhoplova tipa Air Tractor koji, imaju kapacitet nosivosti po 3.000 kubika vode.

Potraga za piromanima, ostavljaju tragove

Nadležni sumnjaju da je većina požara podmetnuta.

Kako saznaje radio Jadran hercegnovski vatrogasci su našli dvije zapaljene kamionske gume na Obosniku kod repetitora i to poslije već ugašenog požara, pa ima sumnje da je sve namjerno paljeno.  

Iako policija još nema ništa opipljivo kao dokaz da bi mogla da procesuira, kako radio Jadran prenosi u sve tri bokesljke opštine preduzimaju se intenzivne mjere u otkrivanju eventulanih podmetača požara.

U Herceg Novom, Tivtu i Kotoru policija maksimalno obavlja radnje na identifikaciji lica koja se mogu dovesti u vezu sa podmetanjem požara.

Pokrenuta Viber grupa 'Prijavi požar'

Prema nezvaničnim informacijama, tivatska policija radi na preduzimanju mjera u pronalaženju eventualnih podmetača požara u koordinaciji sa tužilaštvom, prenosi Radio Tivat.

Policajci redovno prate situaciju na terenu, obilaze požarišta i pružaju asistenciju. Osim toga, obavljaju kontrolu građana i privode na informativni razgovor sumnjiva lica.

Kako bi intenziviralo prevenciju izbijanja požara i javljanje o njihovom izbijanju DVD Krtoli pokrenulo je jutros Viber grupu 'Prijavi požar'. U ovoj grupi sugerišu da treba prvo nazvati broj 123, pa onda javiti grupi lokaciju, vrijeme kad je požar uočen i njegov intenzitet.

Podsjetimo, policija je danas uz pomoć građana uhapsila državljanina Albanije zbog sumnje da je podmetnuo požar u Golubovcima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније