Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

20. 07. 2017. 19:33   >>  19:04

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Podrška pčelarima u očuvanju pčelinjih društava

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pomoći će pčelarima u nabavci kvalitetne prihrane.

„U skladu sa zaključcima sa prošlonedjeljnog sastanka potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutina Simovića sa članovima Upravnog odbora Saveza pčelarskih organizacija, u kojima je istaknut problem nedostatka pčelinje paše usljed nepovoljnih vremenskih prilika, Ministarstvo poljoprivrede je donijelo odluku o podršci pčelarima za nabavku kvalitetne prihrane“, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Kako se dodaje, na današnjem sastanku Simovića sa predstavnicima Saveza, analizirano je aktuelno stanje pčelinjih društava širom Crne Gore, prouzrokovano nepovoljnim vremenskim prilikama za pčelarstvo, a na određenim teritorijama dodatno pogoršano usljed požara.

„Ocijenjeno je da je ovo veoma važan trenutak za pčelare jer su pčelinja društva na minimalnim rezervama hrane, što u ovom periodu predstavlja veoma kritičan momenat, jer društvima treba obezbijediti neophodne količine hrane kako bi razvile leglo i spremno ušle u zimu“, navedeno je u saopštenju.

Kako je saopšteno, dogovoreno je da se u Kući meda počne sa intenzivnom proizvodnjom invertnog sirupa koji će pčelarima biti distribuiran posredstvom Saveza.

„Prema evidenciji Saveza u Crnoj Gori ima oko 2.080 pčelara koji posjeduju ukupno oko 61.801 košnicu. Podrška Ministarstva odnosiće se na subvenciju za kupovinu invertnog sirupa i ona iznosi 0,23 EUR po kilogramu, što podrazumijeva da pčelari po regresiranoj cijeni mogu dobiti 6 kg sirupa po pčelinjem društvu“, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako se dodaje, podrška će biti realizovana sredstvima u okviru Programa podrške razvoju pčelarstva koji je dio Agrobudžeta za 2017.

„U skladu sa planom koji će definisati Savez na osnovu ugroženosti i potreba, kao i raspoloživim proizvodnim kapacitetima Kuće meda, podrška će se realizovati u više faza“, dodaju iz Ministarstva.

Na sastanku je istaknut zajednički stav da je neophodno obezbijediti brzu realizaciju ove podrške na transparentan i pravedan način.

Simović je kazao da je Ministarstvo svjesno izazova sa kojima se susreću pčelari, njihovog posvećenog i vrijednog rada, uloge i značaja sektora pčelarstva u poljoprivredi, kao i važnosti očuvanja pčela kao prirodnih oprašivača.

U tom pravcu, dodaje se, Ministarstvo će u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija na partnerskim osnovama nastaviti da kreira politiku razvoja crnogorskog pčelarstva.

Predstavnici Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore poručili su da su zadovoljni zbog razumijevanja Ministarstva poljoprivrede i kontinuirane i pravovremene podrške, ne samo u dijelu politika vezanih za unapređenje sektora pčelarstva, već i kreiranju ambijenta u kome se razvija svijest šire društvene zajednice o važnosti pčelarstva i pčela, za poljoprivredu i biodiverzitet uopšte.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније