Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

21. 07. 2017. 12:38 >> 12:08
2

SIMOVIĆ U ŠAVNIKU

"Zajedno ćemo mijenjati stvari na bolje"

Vjerujem da ćemo svi zajedno i u budućnosti davati posvećen doprinos da mijenjamo stvari na bolje. Sa jednakom odgovornošću, brigom i posvećenošću i ovdje u Šavniku i u Nikšiću i u Podgorici i širom Crne Gore, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović na svečanom otvaranju trga u Šavniku.

"Danas smo ovdje zajedno u slobodarskom Šavniku, okupljeni slobodarskom simbolikom sjutrašnjeg Dana opštine Šavnik i otvaranja rekonstruisanog trga koji nosi ime po čuvenom antifašisti i slobodarskom sinu, komandiru Ivičke čete Drobnjačkog bataljona - Matiji Jakiću", kazao je Simović.

On je dodao da gradski trgovi uvijek imaju posebnu simboliku.

"Oni su mjesta sastanaka i rastanaka, užurbane mladosti i mudre starosti, prolaznika i dolaznika. Po njima se gradovi pamte i prepoznaju i zato postaju dio identiteta i grada i građana. I šavnički trg ima svoju dušu i svoju tradiciju. I nesebično ih dijeli i prožima i sa šavničanima i sa putnicima namjernicima i turistima", kazao je.

Trg je ovoga puta bio mjesto sastajališta.

"Sastale su se dobre i pozitivne energije Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), kompanija 'Čelebić' i 'Adriatik propertis', opštine Nikšić, Ministarstva sporta i NVO 'Udruženje roditelji', kao i energija opštine Šavnik i samih Šavničana. Rezultat ove udružene energije je novo ruho gradskog trga i zajednička želja da ovo bude mjesto odakle će se nositi dobra energija i dobre uspomene", rekao je potpredsjednik vlade.

Raduje nas dodao je otvaranje trga ovdje u Šavniku, u srcu Drobnjaka, koji je kao je kazao podario brojne mudre i hrabre ljude i čestite domaćine.

"Vjerujem da ćemo svi zajedno i u budućnosti davati posvećen doprinos da mijenjamo stvari na bolje. Sa jednakom odgovornošću, brigom i posvećenošću i ovdje u Šavniku i u Nikšiću i u Podgorici i širom Crne Gore. I sami ljudi se mijenjaju zajedno sa težnjom i naporima da se unaprijede i očuvaju materijalna dobra, poput gradskog trga ili porodične kuće istaknutog književnika Borislava Pekića", kazao je simović.

On je citirao Pekića koji je suočavanje sa novim saznanjima opisao riječima:

"Ljudi, koji pod urgencijom novih saznanja, svoja mišljenja nijesu kadri da mijenjaju, nemaju mnogo uslova i razloga ni da ih imaju".

Simović je kazao da se Šavnik i Šavničani s razlogom ponose i vrijednostima koje ne treba mijenjati, već ih čuvati na odgovoran i održiv način za buduće generacije – jedinstvene i neponovljive prirodne ljepote.

"Šavnik često nazivaju 'varoš na tri vode i sa dvije zore', a svakim danom ga otkrivaju novi turisti, o njemu pričaju i rado mu se vraćaju. Kanjon Nevidio, postao je brend ne samo Šavnika, već i Crne Gore i godinama bilježi veliki broj posjetilaca iz svih krajeva svijeta. Jedinstveni spoj surovosti i ljepote planinskih masiva, rijeka, jezera i kanjona, sela, zaseoka i katuna, mogu se svrstati u najveće vrijednosti ove vrste u ovom dijelu Evrope i predstavljaju izuzetnu osnovu za razvoj agro-turizma kao jednog od vidova održive valorizacije izdašnih prirodnih potencijala", kazao je.

Onje ukazao da je Šavnik i grad voda, i to najbistrijih i najčistijih koje postoje.

"O ukusu i čistoći hladne vode iz Bijele dovoljno je čuti riječi divljenja, moga i vašeg druga, pjesnika i kompozitora Miladina Žarkovog Šobića, koji je u njoj vidio i danas vidi jedinstveni i neponovljivi izvor životne snage i nadahnuća. Njegovom pjesničkom doživljaju nemoguće je nešto dodati ili oduzeti.Šavnik su posebno prepoznatljivim uvijek činili vrijedni domaćini koji su živjeli sa prirodom i od prirode. Ta ista priroda ih je nagradila čestitošću i poštenjem i nadaleko čuvenim gostoprimstvom. To su neprolazne vrijednosti koje će uvijek krasiti ovaj kraj", zaključio je Simović.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније