Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

21. 07. 2017. 13:48   >>  13:19 37

GRUPA GRAĐANA

Sklonili Punišu, a đe je Barešić?

Grupa građana različitih političkih uvjerenja, profesija i zanimanja uputila je otvoreno pismo premijeru i ministru vanjskih poslova, Dušku Markoviću i Srđi Darmanoviću, u kojem su zatražili odgovor o tome kakvi su bili efekti protestne note Crne Gore zvaničnom Zagrebu, povodom podizanja spomenika hrvatskom teroristi Miru Barešiću.

 

Grupa građana u pismu Markoviću i Darmanoviću navodi da su s pažnjom propratili nedavnu reakciju Vlade Crne Gore na protestnu notu Zagreba, ali i reakciju hrvatskih političkih partija i državnih medija nakon postavljanja spomenika Puniši Račiću u selu Slatina kod Andrijevice.

"Ipak, ne možemo se oteti utisku da je po istom, ili čak gorem pitanju, zvanična Hrvatska reagovala dijametralno suprotno, što je itekako zabrinjavajuće, jer se radi o slučajevima koji se ne mogu zaobići u odnosima dvije države. Ovom peticijom želimo uputiti javno nezadovoljstvo zbog pozicije Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Crne Gore, koje skoro godinu ćuti o ignorisanju protestne note koju je Crna Gora uputila Hrvatskoj 1. avgusta 2016. zbog podizanja spomenika hrvatskom teroristi Miru Barešiću", navodi se u pismu.

Smatraju da neophodnim da se Vlada Crne Gore i Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore javno izjasne po tom pitanju, te javnost obavijeste o efektima svoje protestne note zvaničnom Zagrebu.

"Javnost Crne Gore i te kako interesuje kakva je bila pozicija hrvatske strane, njihove Vlade i MVP-a Hrvatske, po ovom pitanju? Kakva su bila njihova obrazloženja u odgovoru na protestnu notu, ako je odgovora bilo i, koji je konačan stav zvanične Crne Gore po tom pitanju", pitala je grupa građana.

Kako se navodi javnosti je poznato da je "spomenik teroristi Miru Barešiću, koji je na ciničan i svirep način učestvovao u monstruoznom ubistvu ambasadora Jugoslavije Vladimira Rolovića, rođenog Baranina, u napadu 7. aprila 1971. u Stokholmu, svečano otvoren 31. avgusta 2016. u Dragama kod Pakoštana, na trgu koji nosi ime istog zločinca Mira Barešića".

Podsjećaju da je osim toga nečuvenog akta veličanje teroriste nastavljeno, pa je u Splitu imenovana Ulica Mira Barešića.

"A u Seget Vranjici Obala Mira Barešića. Upravo zato nas interesuje Vaše objašnjenje na kojim principima Hrvatska donosi odluke o dizanju spomenika, imenovanju ulica, trgova i obala u čast monstruozne ličnosti, ali i Vaš planirani odgovor na takav nečuveni postupak, kao i ignorisanje protesta iz Crne Gore", navodi grupa građana.

Javnost, kako su kazali, ima pravo da zna na koji će način zvanična Crna Gora njegovati sjećanje na taj teroristički akt i zločin nad svojim sinom, ambasadorom Vladimirom Rolovićem, koji je stradao mučeničkom smrću i proglašen narodnim herojem.

Građani, kako se navodi u pismu, žele od Vlade i MVP Crne Gore da dobije informacije o konačnoj krivičnopravnoj zaštiti građana Crne Gore koji su kao ratni zarobljenici mučenički postradali u logoru Lora u Splitu.

"Šta se uradilo po pitanju privođenja pravdi upravnika i stražara, odnosno hrvatskih službenih lica odgovornih za mučenje i likvidaciju petorice Nikšićana, ratnih vojnih zarobljenika u splitskoj Lori. Detalji toga, umu nepojmljivog zločina u hrvatskom državnom zatvoru su dati u Izvještaju Amnesty international-a za 1993, u vidu svjedočenja Gavrila Tripkovića iz Čapljine (svjedok 259-94-6)", navedeno je u obraćanju građana Markoviću i Darmanoviću.

Iz otvorenih izvora informacija se, kako je navedeno, saznaje da niko od službenih osoba hrvatskog logora Lora nikada nije odgovarao za taj monstruozni zločin.

"Upravo zato, nameće se pitanje šta planiraju i šta mogu uraditi pravosudni organi Crne Gore po pitanju rasvjetljavanja ovoga tragičnog slučaja naših građana, i na koji način se planiraju na državnom nivou njegovati sjećanja na stradanje crnogorskih ratnih zarobljenika“, kaže se u pismu.

Kako je navedeno, na osnovu Vaših odgovora, javnost Crne Gore će biti u prilici da na osnovu činjenica sudi o riješenosti Republike Hrvatske da se na adekvatan način, i odgovorno odnosi prema pitanjima koji su od interesa i značaja za Crnu Goru i njene građane.

"Naravno, i prije svega da sudi o kapacitetima crnogorskih državnih organa da vode principijelnu spoljnu politiku koja uvažava interese građana Crne Gore u ništa manjoj mjeri od one koje druge države iskazuju prema interesima svog naroda. Javnost Crne Gore ima sva prava da zna šta je po ovim pitanjima uradila Vlada Crne Gore, i koje su buduće strategije", zaključuje se u pismu.

Пратите нас на

Коментари37

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније