Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

21. 07. 2017. 21:10 >> 20:41

"NENADNOKNADIVA ŠTETA"

Medenica da se uključi u problem Dragišnice

Odbor za zaštitu šumskog kompleksa Dragišnice uputio je javni poziv predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici da se u postupku revizije uključi u rješavanje tog problema.

Dragišnica je šumski komleks na prostoru šavničke Opštine, oko koga se vodi desetogodišnji sudski spor sa koncesionarom za sječu šume Vuksanom Radonjićem i njegovom firmom Trudbenik iz Mojkovca.

Mještani i Odbor okrivljuju Radonjića da je Nacionalnom parku (NP) Durmitor nanio nenadoknadivu ekološku i ekonomsku štetu.

Poziv Medenici uslijedio je nakon presude Apelacionog suda, donesene 19. aprila, kojom je ukinuto rješenje Privrednog suda, i naloženo državi da se Radonjiću na ime naknade štete isplati oko 129 hiljada eura.

Kako je navedeno u rješenju Apelacionog suda, obeštećenje treba da mu se isplati zbog neispunjenja obaveze iz Ugovora o davanju prava na korišćenje šuma i izgradnji šumskih saobraćajnica u na području Komarnice – Dragišnjice u opštini Šavnik.

Na presudu je žalbu uložio zaštitnik imovinsko-pravnih odnosa države Crne Gore, zbog čega će uslijediti revizuja Vrhovnog suda.

U ime Odbora i mještana Komarnice, Duži i Dubrovska, Velizar Kasalica je ocijenio čudnim da se niko ne oglašava zbog takve presude Apelacionog suda i rekao je da se neće okupljati pred crnogorskom Skupštinom niti se obraćati Sudu u Strazburu "jer vjeruju evropskim zakonima Crne Gore”.

“Gospođo Medenica, molimo vas da nas uvjerite da će se zakon primijeniti i za Radonjića, kao što bi i za druge građane Crne Gore, jer smatramo da nijesu tačni njegovi navodi da ga štitite, kao i premijer Duško Marković”, rekao je Kasalica na konferenciji za novinare u Nikšiću.

On je podsjetio da je ranijom, prvom ekološkom presudom u državi, Osnovni sud u Žabljaku, zbog probijanja jedanaest kilometara puta kroz NP Durmitor, Radonjića kaznio zakonskom kaznom od godinu, a njegovu firmu Trudbenik iznosom od 30 hiljada EUR.

Kasalica je kazao da je Viši sud poništio odluku Osnovnog suda u Žabljaku i vratio na ponovni postupak, koji tada oslobađa Radonjića sa rješnjem da je put Prijespa ranije postojao.

On je ukazao da u konkursu za davanje šuma na korišćenje u tački dva jasno precizirano da je ponuđač u obavezi da o svom trošku izvodi radove na održavanju i izgradnji puteva za gazdinske jedinice koje dobija na korišćenje.

“Čudno je da, ako je sud ustanovio da je put postojao, zbog čega država mora sada da Radonjiću isplaćuje obeštećenje za ono što je po zakonu morao da uradi, jer po rješenju Apelacionog suda država mora da mu plati oko 120 hiljada EUR na ime izvedenih građevinskih radova na saobraćajnici od Prijespe do šumskog komleksa Dragišnica”, rekao je Kasalica.

Direktor Ekološkog pokreta Ozon iz Nikšića, Aleksandar Perović, rekao je da je Radonjić “probio put kroz NP Durmitor 2009. godine kako bi izvozio drvnu građu, čime je uništio perspektivu i ekološku i ekonomsku tog zaštićenog područja”.

„Ovaj slučaj smatram državnim udarom privatne kompanije, na najnižem mogućem nivou, iza koga ko zna ko stoji, imajući u vidu da je ekološka Crna Gora ustavna odrednica“, ocijenio je Perović.

On je kazao da je napravljena šteta koja će imati nesagledive posljedice, čega će tek buduće generacije biti u potpunosti svjesne.

I predstavnik Društva mladih ekologa iz Nikšića, Miodrag Karadžić, ocijenio je da je NP Durmitor uzurpiran bespravnom sječom,i gradnjom, odlaganjem otpada i otpadnim vodama, a sada i bespravnim putem koji je probila firma Trudbenik.

„Presuda Apelacionog suda proizašla iz bespravno probijenog puta,podsticajna je za sve buduće prekršioce pravila koja treba da vladaju u NP Durmitor. Umjesto smanjenja negativnih pojava na osnovu ove presude, u budućnosti možemo očekivati povećanje negativnih postupaka“, rekao je Karadžić.

On je ocijenio da je sječa u Dragišnici urađena na haotičan način, bez primjene ekoloških i standarda o zaštiti životne sredine.

“Presuda navodi na sumnju da će se u bliskoj budućnostu u šumskom kompleksu Dragišnica nastaviti sječa”, rekao je Karadžić i najavio da će i dalje nastaviti borbu za zaštitu tog područja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније