Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

23. 07. 2017. 10:20 >> 13:12
12

PSIHOLOG ZA TVCG

"Piromani najčešće pale na 3km od kuće"

Istraživanja i iskustvo FBI-ja pokazali su da piromani najčešće podmeću požare u radijusu od tri kilometra od svoje kuće, istakao je psiholog Al Amar Kašić tokom gostovanja u Jutarnjem programu TVCG.

"Posmatrajući te informacije zaključili bismo da nije teško otkriti ko podmeće požare u gradu kao što je Podgorica, koji ima manje od 200.000 ljudi. Nekako, svi mi dobro znamo jedne druge, tako da to nije posebno teško", rekao je on.

Kašić je objasnio da postoje mnogi koji podmeću požare, ali nijesu piromani jer, za razliku od njih, imaju jasne motive iza takvog čina.

"Piroman opsesivno pali požare jer osjeća euforiju kada se vatra širi. Ne pali svrsishodno, s nekim drugim motivima", istakao je on.

Psiholog je kazao da je FBI napravio klasifikaciju od 10 kategorija ljudi koji podmeću požare, među kojima je primijećeno da ima onih koji vole da posmatraju plamen koji su izazvali, učestvujući i u gašenju, jer to doživljavaju kao neku vrstu igre, čak i bunta.

Kašić je poručio da se piromani najčešće mogu prepoznati kao djeca, kada se primijeti da ne mogu da razdvoje radoznalost od opasnosti igranja s vatrom.

"U tom periodu se najbolje i liječi piromanija. U ranoj fazi možemo da preispitujemo, kada se utvrdi motivacija zbog koje se podmeću požari radi se na tome, jer je najčešće riječ o nekim drugim neriješenim problemima.", naglasio je.

Psiholog je kazao da je vrlo zanimljiv podatak da su u preko 90 odsto slučajeva piromani muškarci, objasnivši da često koriste jednostavne materijale da izazovu vatru.

 

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније